Behandeling PDS

Behandeling PDS

Omdat PDS bij iedereen verschillend is en omdat iedere PDS-patiënt anders reageert, is er niet één behandeling die bij iedereen werkt. Er zijn veel mogelijke behandelingen die bij een deel van de PDS-patiënten kunnen helpen. Het is een kwestie van uitproberen welke behandeling werkt en in welke mate. Ons advies daarbij is om één behandeling tegelijk te proberen, anders weet je niet welke behandeling effect heeft en welke niet. 

Er zijn behandelingen op het gebied van:
Voeding
Medicijnen
Supplementen
Therapieën

Alle mogelijke behandelingen kun je daarnaast verdelen in twee groepen:

1) Bewezen behandelingen

Behandelingen waarvan bewezen is dat ze kunnen werken tegen PDS-klachten. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat deze behandelingen kunnen werken bij mensen met PDS. Deze bewezen behandelingen staan daarom ook de richtlijnen voor artsen.
Behandelingen werken echter nooit altijd en ze werken nooit bij iedereen. Er zijn ook altijd patiënten die er geen baat bij hebben. Elke PDS-patiënt is anders.

Deze behandelingen zijn bewezen effectief bij PDS

2) NIET bewezen behandelingen

Behandelingen waarvan NIET bewezen is dat ze werken bij PDS-klachten: 
Of: Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat deze behandelingen niet werken bij mensen met PDS.
Of: Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat deze behandelingen niet beter werken dan een placebo (nep-behandeling) bij PDS. 
Of: De behandelingen zijn nog niet (voldoende) onderzocht op hun werking tegen PDS-klachten.

Deze niet bewezen behandelingen staan niet in de richtlijnen voor artsen. Toch heeft een klein deel van de patiënten wel baat bij deze behandelingen. Dat kan natuurlijk, zeker als die behandeling nog niet goed onderzocht is voor PDS. Soms kan de werking ook komen door het placebo-effect. Dit betekent dat de behandeling werkt omdat je denkt dat hij zal werken. PDS-patiënten hebben soms ook een tijd lang minder klachten. Hierdoor kun je dan denken dat de behandeling werkt, terwijl de verbetering eigenlijk door iets anders komt.

Deze behandelingen zijn niet bewezen effectief bij PDS 

Uitgebreide informatie over behandelingen vind je in de Keuzehulp PDS

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 29 november 2022.