Bewezen behandelingen PDS

Bewezen behandelingen PDS

Op deze pagina staan behandelingen waarvan in wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat deze behandelingen kunnen werken bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom. Belangrijk om te weten: geen enkele behandeling werkt bij iedereen, maar altijd bij een deel van de mensen. Er zijn altijd ook patiënten die er geen baat bij hebben. Elke PDS-patiënt is anders.

Bewezen behandelingen zijn:

Uitgebreide informatie over deze behandelingen, inclusief de voor- en nadelen, vind je in de Keuzehulp PDS. Hieronder vind je korte informatie per behandeling: 

Voorlichting

Goede voorlichting over wat PDS precies is en over wat de mogelijke oorzaken en gevolgen kunnen zijn, kan soms al genoeg zijn om je beter te laten omgaan met de klachten. Het kan ook geruststelling geven. Bij goede voorlichting hoort ook informatie over bijvoorbeeld gezonde voeding, voldoende bewegen en verminderen van stress. Het kan zijn dat je daardoor al minder last van je klachten hebt. Voeding en stress zijn niet de oorzaak van PDS, maar kunnen wel veel invloed hebben op de klachten. 

Door vriend te worden van de PDS Belangenorganisatie krijg je goede voorlichting over PDS, via deze website, ons magazine Prikkels, onze bijeenkomsten, onze informatie op social media en de PDS-infolijn.

FODMAP-dieet

Met behulp van het FODMAP-dieet onder begeleiding van een goede diëtist kun je uitzoeken welke voedingsmiddelen voor jou de triggers zijn voor je klachten, en hoeveel je daarvan kunt eten. Het FODMAP-dieet is tijdelijk.

Doe dit dieet niet op eigen houtje, maar alleen onder begeleiding van een goede diëtist en met behulp van de Monash FODMAP-app.

Bekkenbodemfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie kan je helpen om je bewust te maken van je bekkenbodemspieren. Dat zijn de spieren die je gebruikt om je urine en ontlasting op te houden of juist los te laten.

De bewustwording en de oefeningen helpen om de spieren weer goed te gaan gebruiken. Dit kan je klachten verminderen. De therapie is tijdelijk. De oefeningen kun je blijven toepassen. 

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen die een bewezen effect hebben tegen diarree, verstopping en buikpijn bij PDS. 

Medicijnen tegen diarree:

 • Psylliumvezels
 • Loperamide
 • Ondansetron
 • Colestyramine

Medicijnen tegen verstopping:

 • Psylliumvezels
 • Magnesiumhydroxide
 • Macrogol
 • Bisacodyl
 • Sennosiden
 • Linaclotide
 • Prucalopride

Medicijnen tegen buikpijn:

 • Pepermuntoliecapsules met maagsapresistente coating
 • Scopolaminebutyl
 • Antidepressiva (SSRI’s en TCA’s)
 • Paracetamol

Supplementen

Er bestaan veel supplementen die je kunt nemen. Probiotica zijn de enige supplementen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze werkzaam kunnen zijn tegen PDS-klachten. Probiotica zijn levende bacteriën voor je darmen. Omdat de samenstelling van ieders microbioom anders is, zijn er veel verschillende probiotica te koop en is de werking bij iedereen anders. Het is dus niet mogelijk om te zeggen welke probiotica het beste zijn. 

De middelen psylliumvezels, magnesiumhydroxide en pepermuntoliecapsules staan niet bij de supplementen, maar bij de medicijnen

Hypnotherapie

Dit is een psychologische behandeling. Dit betekent niet dat PDS ‘tussen je oren zit’. Met hypnotherapie kun je lichamelijke processen sturen. Bij hypnotherapie leer je om je aandacht naar binnen te richten. Tijdens een diepe ontspanning kun je je darmwerking beïnvloeden. Je krijgt oefeningen die kunnen helpen om je klachten te verminderen.

Cognitieve gedragstherapie

Dit is ook een psychologische behandeling. Dit betekent niet dat PDS ‘tussen je oren zit’. Bij cognitieve gedragstherapie worden de gedachten die je over PDS hebt besproken. Je leert om je gedachten te veranderen als de gedachten niet juist blijken te zijn. Hierdoor kun je je PDS-klachten verminderen en de manier waarop je ermee omgaat verbeteren.  


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4 januari 2021.