Hypnotherapie bij PDS

Hypnotherapie bij PDS

Bij PDS-hypnotherapie leer je om je te concentreren en je aandacht naar binnen te richten. Tijdens een diepe ontspanning kun je je darmwerking beïnvloeden. Je krijgt oefeningen die kunnen helpen om je klachten te verminderen.

Zit PDS tussen de oren?

Hypnotherapie valt onder de psychologische behandelingen. Dit betekent echter niet dat Prikkelbare Darm Syndroom ‘tussen je oren’ zouden zitten. Integendeel. PDS is echt een lichamelijke aandoening.
Het is aangetoond dat de samenwerking tussen de hersenen en de darmen, de zogenaamde hersen-darm-as, bij PDS verstoord is. Met speciale PDS-hypnotherapie kun je invloed uitoefenen op de communicatie tussen hersenen en darmen. Zo kun je processen in je lichaam sturen en dit kan effect hebben op de werking van je darmen. PDS-hypnotherapie kan lichamelijke PDS-klachten verminderen. Dit effect is wetenschappelijk bewezen.

Moet je onder hypnose?

Hypnose is absoluut niet de grappige of de griezelige bewustzijnstoestand die je op de tv wel eens ziet. Bij hypnotherapie houd je zelf gewoon de volledige controle; je gaat geen dingen doen die je niet wilt of die je later niet meer weet.

Hypnose is beter te vergelijken met dagdromen, of met verdiept zijn in een spannend boek of een goede film. Je bent dan in een soort ‘trance’: je zit helemaal met je gedachten in dat boek of in die film. Je wordt dan niet zo makkelijk afgeleid door iets anders. Trance is een ontspannen bewustzijnstoestand die je dus op een heel natuurlijke manier spontaan kunt ervaren, zoals bij het dagdromen of wegmijmeren.

Trance kan ook worden opgewekt door hypnotherapie. In trance raak je ontspannen en gefocust op jezelf. Bovendien is je concentratie verhoogd. Daardoor word je gevoeliger voor de suggesties die de hypnotherapeut aanreikt.

Oefeningen

De PDS-hypnotherapeut praat op zo’n manier tegen je dat je in een lichte trance komt. Dan krijg je van de therapeut bepaalde oefeningen. Hiermee kun je zelf je darmwerking beïnvloeden je je PDS-klachten verminderen. Bovendien leer je om beter om te gaan met je klachten. Meestal krijg je de oefeningen (als geluidsbestanden) mee naar huis, zodat je thuis zelf kunt oefenen.

De therapie is tijdelijk. Je gaat een aantal keer naar een PDS-therapeut. De oefeningen kun je daarna zo lang als je wilt blijven gebruiken.

Vind een hypnotherapeut

Op pds-therapeuten.nl staan hypnotherapeuten die een speciale opleiding hebben gedaan om mensen met Prikkelbare Darm Syndroom te behandelen.
Daarnaast zijn er ook een aantal ziekenhuizen die PDS-hypnotherapie aanbieden. Vraag dit na bij je huisarts of MDL-arts.