Therapieën bij PDS

Therapieën bij PDS

Er zijn therapieën waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is bij Prikkelbare Darm Syndroom en die genoemd staan in de richtlijnen voor behandeling van PDS:

  • Hypnotherapie: Met PDS-hypnotherapie kun je lichamelijke processen sturen. Bij hypnotherapie leer je om je aandacht naar binnen te richten. Tijdens een diepe ontspanning kun je je darmwerking beïnvloeden. Je krijgt oefeningen die kunnen helpen om je klachten te verminderen. Uitgebreide informatie over hypnotherapie
  • Cognitieve gedragstherapie: Bij cognitieve gedragstherapie worden de gedachten die je over PDS hebt besproken. Je leert om je gedachten te veranderen als de gedachten niet juist blijken te zijn. Hierdoor kun je je PDS-klachten verminderen en de manier waarop je ermee omgaat verbeteren.  Uitgebreide informatie over cognitieve gedragstherapie
  • Ontspanningsoefeningen: Het is bekend dat stress kan zorgen voor extra PDS-klachten. Meer ontspanning, meer rust in je hoofd, kan daarom de PDS-klachten bij een deel van de patiënten verminderen.
    Meer ontspanning kan op verschillende manieren. De ene persoon heeft baat bij veel wandelen of sporten, de andere bij tv kijken of een spelletje doen. Ook bestaan er veel ontspanningsoefeningen en zijn er verschillende therapeuten waarvan je goede ontspanningsoefeningen kunt leren.
  • Mindfulness: Wanneer je mindful bent, leef je bewust en met volle aandacht bij wat je op dat moment voelt, ziet, hoort of doet. Je bent in het hier en nu in plaats van met je gedachten ergens anders. Ook oordeel je niet.
    Mindfulness kan helpen te ontspannen en kan helpen je PDS-klachten te accepteren en er beter mee om te gaan. Er zijn diverse therapeuten die mindfulness-trainingen aanbieden.

Andere, niet bewezen therapieën

Daarnaast zijn er veel therapieën waarvan de werking bij PDS niet bewezen is, of niet onderzocht is bij PDS, maar waar een klein deel van de PDS-patiënten wel baat bij kan hebben. Dit zijn onder andere:

  • Bekkenfysiotherapie: Deze therapie kan helpen om je bewust te maken van je bekkenbodemspieren. Dat zijn de spieren die je gebruikt om je urine en ontlasting op te houden of juist los te laten. De bewustwording en de oefeningen helpen om de spieren weer goed te gaan gebruiken. Dit kan je klachten verminderen. De therapie is tijdelijk. De oefeningen kun je blijven toepassen. Uitgebreide informatie over bekkenfysiotherapie
  • Osteopathie: Een osteopaat probeert de oorzaak van je klachten weg te nemen door vastzittende weefsels en organen in je lichaam los te maken, te versoepelen en te bewegen met bepaalde handgrepen. Vanuit de osteopatische visie is een optimale bewegingsfunctie nodig voor gezonde en pijnvrije organen, zenuwen, spieren en gewrichten.
  • Orthomoleculaire geneeskunde: Dit is een geneeswijze die uitgaat van de helende kracht van gezonde voeding en supplementen. Een orthomoleculaire arts of therapeut zoekt naar oorzaken van de klachten aan de hand van onderzoeken waaruit zou blijken welke voeding je moet vermijden of welke supplementen je nodig hebt.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 18 augustus 2024.