Bekkenfysiotherapie bij PDS

Bekkenfysiotherapie bij PDS

Bewustwording bekkenbodemspieren

Een bekkenfysiotherapeut kan je door middel van bekkenfysiotherapie helpen om je bewust te maken van je bekkenbodemspieren. Dat zijn de spieren die je gebruikt om je urine en ontlasting op te houden of juist los te laten. De bewustwording en oefeningen helpen om de spieren weer goed te gaan gebruiken. Dit kan je klachten verminderen. Vaak krijg je hiervoor ook oefeningen om thuis te doen.

Wanneer werkt bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de reguliere fysiotherapie. Fysiotherapeuten scholen zich via een masteropleiding in 3 jaar bij tot bekkenfysiotherapeut. Bekkenfysiotherapie richt zich vooral op mensen met chronische) lage rugklachten, pijnklachten in het bekken of in de buik, pijn aan de heup, stuitklachten, pijnklachten tijdens of na de zwangerschap en bekkenbodemproblemen zoals ongewild urine- of ontlastingsverlies, verzakkingsklachten, prostaatproblemen en seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen (dyspareunie of vaginisme).

Bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom zou bekkenfysiotherapie kunnen helpen tegen verstopping en ongewild ontlastingsverlies. Deze therapie is echter niet specifiek bij PDS-patiënten onderzocht. Daarom valt het onder de niet bewezen behandelingen.

Wat is en doet de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken, die tussen het schaambeen, de stuit en beide zitknobbels loopt. De functie van deze spieren hangt nauw samen met die van de organen die er bovenop liggen (blaas, endeldarm en bij vrouwen de baarmoeder).

De bekkenbodem speelt een grote rol bij het naar het toilet gaan. De spieren zorgen ervoor dat je op het juiste moment urine en ontlasting kunt ophouden of juist kunt laten gaan. Het komt regelmatig voor dat de bekkenbodemspieren overactief zijn, waardoor men bij het ontlasten mogelijk de spieren aanspant in plaats van ontspant.

Oefeningen

De bekkenfysiotherapeut maakt je eerst bewust van je bekkenbodemspieren en laat je voelen in welke mate je deze spieren aanspant of ontspant. Daarna krijg je oefeningen om het gebruik van de spieren te veranderen. Dit kan helpen om onder andere ontlastingsklachten beter onder controle te krijgen. Ook de buikpijn kan daardoor minder worden.