Omgaan met PDS

Omgaan met PDS

Denk je ook wel eens: Wat moet ik nu doen met mijn PDS-klachten? Ik weet het niet meer! Lees dan onderstaande tips. Misschien staat er iets bij wat je nog niet wist en wat je kunt gebruiken in je leven met PDS.

Veelgestelde vragen

Veel PDS-patiënten zitten met dezelfde vragen als jij. Welke voedingsmiddelen zijn wel en niet goed? Wat helpt tegen winderigheid? Waar vind ik een goede arts? Deze en nog veel meer veelgestelde vragen hebben we beantwoord. Je vindt ze op de pagina Veelgestelde vragen.

Behandelingen

Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk bij PDS. Mensen weten vaak niet goed welke behandelingen er mogelijk zijn en welke bij ze past. Ook artsen weten niet altijd wat er allemaal mogelijk is. Daarom heeft de PDSB, in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de Nederlandse Vereniging van MDL-artsen (NVMDL) de Keuzehulp PDS ontwikkeld. De Keuzehulp helpt je kiezen welke behandeling het best bij jou past.

Onderzoeken

Voor het stellen van de diagnose PDS doet de huisarts vaak bloed- of ontlastingsonderzoek. Soms zijn meer onderzoeken nodig, maar meestal niet. Meer informatie daarover vind je op de pagina Diagnose.

Er zijn bedrijven die onderzoeken aanbieden die niet bij de reguliere (huis)arts worden gedaan en die niet vergoed worden door de zorgverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld bloedtesten naar intoleranties of een ontlastingsonderzoek waarbij het microbioom in kaart wordt gebracht. Hoe geweldig dit ook zou zijn, voor dit soort onderzoeken is geen wetenschappelijk bewijs en de PDSB raadt deze dan ook af.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van PDS? Word dan donateur en je krijgt elk kwartaal het magazine Prikkels.

Stress

Stress is niet de oorzaak van PDS, maar kan darmklachten wel erger maken. Stress is bijvoorbeeld ook: onregelmatig eten, slapen, opstaan en werken. Regelmatig en rustig leven kan dus helpen. Regelmatig bewegen (wandelen, fietsen) en het doen van ontspanningsoefeningen kunnen darmklachten verminderen.

Omgeving en begrip

Begrijpen mensen in je omgeving je PDS-klachten niet? Weet je werkgever niet hoe hij of zij het je makkelijker kan maken op het werk? De PDSB biedt verschillende brochures en video’s over Prikkelbare Darm Syndroom.
Het kan ook fijn zijn om hierover met lotgenoten te praten op onze bijeenkomsten, in onze Facebookgroep of aan de PDS-infolijn.

Geldproblemen

Een chronische ziekte kan duur zijn. Bezoeken aan een arts, diëtist of andere behandelaar, medicijnen en supplementen, dieetvoeding. Gelukkig kun je tijdens je belastingaangifte soms een deel ervan opvoeren als aftrekpost. Kijk op Meerkosten.nl.

Daarnaast krijg je als Vriend van de PDSB (als je per jaar minstens € 25 doneert) korting bij verschillende webwinkels en behandelaars. Word donateur en maak snel gebruik van de kortingen.

Meer weten?

Op de pagina Nieuws vind je regelmatig de laatste nieuwtjes voor jou als PDS-patiënt.
Houd ook de Agenda in de gaten voor onze bijeenkomsten.
Vragen over PDS? Bel de PDS-infolijn 088-7374636 (088-PDS INFO) op werkdagen tussen 9.00 en 13.00. Je kunt je vraag ook posten in onze besloten Facebookgroep.