Wat is Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Wat is Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een chronische darmaandoening waarbij je vooral buikpijn en ontlastingsproblemen (bijvoorbeeld verstopping of diarree) hebt. Ook gasvorming, een opgezette buik en vermoeidheid komen veel voor. Lees meer over de symptomen en klachten die bij PDS horen.

Spastische darm

Prikkelbare Darm Syndroom werd vroeger ook wel spastische darm, spastische dikke darm of spastisch colon genoemd. Inmiddels is dat een verouderde naam. In het Engels heet het Irritable Bowel Syndrome (IBS).

Functionele buikklachten

PDS valt onder de zogenaamde functionele buikklachten: de werking van de darmen is verstoord.
De oorzaak van PDS is nog niet bekend.

Wat is prikkelbare darm syndroom?

PDS komt veel voor

PDS is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Minimaal 10% van de Nederlandse bevolking heeft PDS, maar wereldwijd onderzoek wijst uit dat tot 20% van de bevolking PDS-klachten zou kunnen hebben. Maar liefst 75% hiervan is vrouw. Ook bij kinderen komt PDS voor.

Test: heb ik PDS?

Symptomen

Diagnose

Meer informatie over PDS vind je ook in onze gratis brochures.

PDSB voor iedereen met PDS

Heb je PDS en wil je op de hoogte blijven van nieuwe behandelmethodes, patiƫnteninformatie en contactmogelijkheden met lotgenoten? Steun dan de PDSB.
We sturen je niet alleen 4 x per jaar het magazine Prikkels maar bieden je ook veel andere vormen van voorlichting, lotgenotencontact en doen er alles aan om de belangen van PDS-patiƫnten te behartigen.