Supplementen bij PDS

Supplementen bij PDS

Er zijn veel supplementen waar een deel van de PDS-patiënten baat bij kan hebben. Van psylliumvezels en van probiotica is wetenschappelijk bewezen dat deze kunnen helpen bij PDS-klachten. Daarom staan deze hieronder als eerste genoemd. Daaronder staan veel andere supplementen.

Magnesiumhydroxide en pepermuntoliecapsules staan niet op deze pagina, maar op de pagina Medicijnen.

Psylliumvezels

Psylliumvezels zijn oplosbare vezels die de bacteriën in de darmen voeden. Ze binden te dunne ontlasting, waardoor deze vaster en steviger wordt. Ze binden ook water in de darmen, waardoor te harde ontlasting zachter en soepeler wordt. Het advies is om psylliumvezels zonder toevoegingen (zoals zoetstoffen en smaakstoffen) te gebruiken. Psylliumvezels kun je lange tijd dagelijks gebruiken.

Probiotica

Probiotica zijn levende goede bacteriën voor je darmen. Ze zitten in poeders, pillen, capsules of drankjes. Uit onderzoek blijkt dat probiotica het microbioom (de ‘darmflora’, de goede bacteriën in je darmen) kunnen verbeteren en een bijdrage kunnen leveren aan het verlichten van PDS-symptomen. Dat komt omdat het microbioom vaak verstoord is bij Prikkelbare Darm Syndroom.

Het is echter niet duidelijk welke bacteriestammen of welke combinatie van bacteriestammen het meest effectief is. Dat is per persoon verschillend en afhankelijk van de samenstelling van je persoonlijke microbioom. Omdat de samenstelling van ieders microbioom anders is, zijn er veel verschillende probiotica te koop en is de werking bij iedereen anders. Het is dus niet mogelijk om te zeggen welke probiotica het beste zijn. Probiotica waar de ene persoon veel baat bij heeft, kan daarom soms bij een andere persoon helemaal niets doen of zelfs de klachten erger maken.

egel met probiotica

Het is wel belangrijk dat er voldoende bacteriën in zitten om de zure maag te overleven en in de darmen te komen. Alleen als de probiotica hoog gedoseerd is (grote aantallen bacteriën), blijven er genoeg over die de maag overleven en in de darmen terechtkomen. 

Let ook op de andere ingrediënten van het product. Soms zitten er zoetstoffen, suiker, melkproducten, smaakstoffen, FODMAP’s of andere hulpstoffen in, waar niet iedereen goed tegen kan. 

Het is helaas een kwestie van uitproberen welke probiotica bij jou helpen. Dat is lastig van te voren te voorspellen. Probeer probiotica minimaal 8 weken uit, tenzij je er erge klachten van krijgt. Merk je na 8 weken niets, probeer dan andere probiotica. Merk je dat de probiotica helpen, dan kun je ze gerust jarenlang blijven slikken.

Het is eventueel mogelijk om ontlastingsonderzoek te doen om persoonlijk probiotica-advies te krijgen. Een nadeel is echter dat niet alle soorten bacteriën even makkelijk met de ontlasting mee naar buiten gaan en in de ontlasting overleven. De samenstelling van het microbioom in je ontlasting is dus niet hetzelfde als de samenstelling van het microbioom in je darmen. Bovendien weten onderzoekers nog niet welke bacteriën welke functie hebben in de darmen en hoe verschillende bacteriën met elkaar samenwerken of elkaar beïnvloeden. Een probiotica-advies op basis van zo’n onderzoek is dus niet altijd betrouwbaar. Zelf uitproberen is voorlopig het beste.

Niet bewezen supplementen

Er zijn erg veel supplementen waar een klein deel van de PDS-patiënten baat bij kan hebben, maar waarvan de werking of niet is bewezen of niet (voldoende) onderzocht is bij PDS. Hieronder de meest gebruikte andere supplementen op alfabet:

  • CBD-olie: CBD is de afkorting van cannabidiol. Dit is een van de natuurlijke stoffen in hennep van de cannabisplant. CBD-olie bevat meestal 2,5 tot 10% cannabidiol. Deze olie zou kunnen helpen tegen allerlei kwalen, waaronder darmklachten. Van CBD-olie zonder THC word je niet high en het is niet verslavend.
  • Fytotherapeutische middelen of kruidenmiddelen: dit is een verzamelnaam van allerlei middelen op basis van kruiden en andere planten. Sommige kruidenmiddelen hebben wel een bewezen effect (zie medicijnen).
  • Gembercapsules: deze bevatten een hoge dosis gemberextract en kunnen helpen tegen misselijkheid.
  • Homeopathische middelen: dit zijn middelen die krachtig geschud zijn en een sterk verdunde hoeveelheid bevatten van een bepaalde stoffen die in pure vorm dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte zouden oproepen. De hoeveelheid van die stof in het middel is zo laag dat het bijna niet aantoonbaar is. Meestal zijn de middelen te herkennen aan de aanduiding D met een cijfer erachter. Middelen met een onverdunde hoeveelheid kruiden, fytotherapeutische middelen, vallen hier dus niet onder.
  • Kurkumacapsules: deze bevatten een hoge dosis kurkuma-extract, dat onder andere zou kunnen helpen bij de spijsvertering, met name de vertering van vet.
  • Magnesiumsupplementen: pillen of capsules met bijvoorbeeld magnesiumcitraat, magnesiumlactaat, magnesiummalaat, magnesiumgluconaat of magnesiumtauraat, bevatten een goed opneembare vorm van magnesium. Het kan helpen tegen een magnesiumtekort en mogelijk ook tegen onder andere spierpijn, spierkrampen, spierspanning en depressie. Bij sommige mensen kan zo’n magnesiumsupplement rustgevend zijn, de spieren ontspannen en daardoor de PDS-klachten verminderen. Het doet meestal niets met de ontlasting.
    Dit is dus iets heel anders dan magnesiumhydroxide of magnesiumoxide, dat de ontlasting zachter en soepeler maakt (magnesiumhydroxide staat bij de medicijnen tegen verstopping).
    Er zijn ook magnesiumsupplementen te koop met meerdere vormen van magnesium, bijvoorbeeld magnesiumcitraat en magnesiumoxide. Let goed op de ingrediënten.
  • Simethicon of simeticon: dit ‘antischuimmiddel’ zou gasvorming en een opgeblazen buik kunnen verminderen. Er zijn verschillende supplementen te koop waarbij simethicon één van de ingrediënten is.
  • vitamine
    Vitamine B12: bij een tekort aan vitamine B12 kunnen veel verschillende klachten ontstaan, waaronder ook darmklachten. Het is verstandig eerst via de huisarts in het bloed te laten controleren of je wel een tekort hebt. Eet je geen of heel weinig dierlijke voeding, dan is een supplement met vitamine B12 altijd aan te raden. Heb je een opnamestoornis, dan helpen pilletjes niet en zijn injecties met B12 nodig (via de huisarts).
  • Vitamine D: veel mensen hebben in de winter en in het voorjaar een tekort aan vitamine D, omdat de zon dan niet sterk genoeg is om via de huid vitamine D aan te maken. Een supplement kan dan verstandig zijn. Een tekort aan vitamine D geeft vaak vooral vermoeidheid en spierklachten. Er zijn ook aanwijzingen dat een deel van de PDS-patiënten mogelijk minder darmklachten krijgt als ze vitamine D slikken.
  • Venkelcapsules: deze bevatten een hoge dosis venkelextract, dat mogelijk zou kunnen helpen tegen darmkrampen.

De werking van bovenstaande supplementen is dus niet aangetoond bij PDS. Er zijn ook veel supplementen te koop die meerdere van bovenstaande stoffen als ingrediënten bevatten. Bijvoorbeeld simethicon plus bepaalde kruiden plus bepaalde vitaminen. Er zijn ook middelen die probiotica of psylliumvezels bevatten en daarnaast ook kruiden of andere ingrediënten.

Let op: De term ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ op de voorkant van een verpakking zegt niets over de werking en over de inhoud. Kijk altijd goed naar de ingrediënten!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 29 november 2022.