Op 20 maart is het Nationale Toiletdag. Uit onderzoek van het MDL Fonds onder meer dan 1000 Nederlanders blijkt dat 63 procent een klantentoilet in de supermarkt wil. Voor 20 procent is een toilet bij een supermarkt belangrijk of zelfs essentieel.
Eerste levensbehoefte
Mariël Croon, directeur MDL Fonds: “We lopen hopeloos achter bij veel andere westerse landen, waar opengestelde wc’s als eerste levensbehoefte worden gezien. Het ontbreken van wc’s belemmert veel mensen in hun bewegingsvrijheid. Het wordt hoog tijd dat er hier nu echt iets aan gebeurt.”
Hogere omzet door toiletten
Uit het onderzoek blijkt verder dat de helft van de ondervraagden vindt dat de aanwezigheid van een klantentoilet de verantwoordelijkheid is van de supermarkt zelf. De aanwezigheid van een toilet kan voor iedereen een win-win situatie zijn, ook voor de supermarkten. Het aanbieden van openbare toiletten kan bijdragen aan een hogere omzet. Eén op de tien Nederlanders geeft aan alleen naar een supermarkt te gaan waarvan ze zeker weten dat er een toilet aanwezig is, wat betekent dat supermarkten met een toilet daarmee extra klanten kunnen aantrekken. Verder blijkt uit eerder onderzoek dat winkels nu juist omzet mislopen, omdat klanten eerder naar huis gaan als ze aandrang hebben.
Positieve reacties
In het buitenland is een klantentoilet in de supermarkt al langer de normaalste zaak van de wereld, terwijl het in Nederland weinig voorkomt. Toch wil meer dan de helft van de Nederlanders ook hier toiletten in supermarkten. Gelukkig is er een aantal supermarkten dat over een klantentoilet beschikt. Supermarktmanager Patrick Kalkhoven over zijn ervaringen: “Wij krijgen veel positieve reacties van ouderen, ouders met kinderen en volwassenen.” De supermarkt houdt het overzicht doordat klanten de sleutel bij de servicebalie ophalen. Medewerkers geven aan dat het schoonmaken van de toiletten prima te doen is.
Door het aanbieden van toiletten in supermarkten kan een deel van de mensen met een beperking of chronische aandoening makkelijker boodschappen doen. Die mensen hoeven dan niet meer thuis te blijven uit angst dat er geen toilet is. Eén op de vier Nederlanders durft namelijk soms tot vaak niet naar buiten door gebrek aan toiletten. “Met de overduidelijke behoefte aan een toilet in supermarkten ligt er een belangrijke verantwoordelijkheid bij supermarkten om de behoefte te erkennen en hierin te investeren”, zegt Ivo Thonon, beleidsadviseur en woordvoerder bij het MDL Fonds.
Toiletalliantie
De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB) is lid van de Toiletalliantie, waarin we ons gezamenlijk inzetten voor meer openbare toiletten in Nederland.
