Type en ernst van PDS geen relatie met voedingstriggers voor PDS-klachten

Type en ernst van PDS geen relatie met voedingstriggers voor PDS-klachten

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat er geen verschil is voor wat betreft voedingsmiddelen waarop men reageert tussen PDS-patiënten met verschillende soorten klachten of PDS-patiënten met verschillende ernst van klachten.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Voor dit onderzoek hebben 1600 PDS-patiënten een vragenlijst ingevuld over het type PDS-klachten dat ze hebben, de ernst van hun PDS, en over de voedingsmiddelen waarvan zelf vermoeden dat deze bij hen PDS-klachten geven.

Voeding en PDS

Het is bekend dat voedingsmiddelen een trigger kunnen zijn voor het krijgen van PDS-klachten. Het is heel verschillend per persoon welke voedingsmiddelen dit zijn. In het onderzoek bleek dat de PDS-patiënten die de vragenlijst hadden ingevuld denken dat hun PDS-klachten vooral worden getriggerd door vettig eten, uien, kool, pittig eten en gefrituurd eten.

Type PDS geen invloed

PDS-patiënten kunnen globaal worden ingedeeld in 3 subtypen:

  • PDS-C: vooral constipatie, verstopping
  • PDS-D: vooral diarree
  • PDS-M: mix-type, wisselende ontlasting
  • PDS-U: unspecified, geen duidelijke problemen met de ontlasting, maar vooral last van een opgeblazen gevoel en buikpijn

In het onderzoek bleek dat het subtype PDS geen invloed heeft op welke voedingsmiddelen triggers zijn. Het is dus niet zo dat mensen met diarree vaker last hebben van het ene voedingsmiddel en mensen met verstopping juist last hebben van een ander voedingsmiddel. Alle voedingsmiddelen kunnen in principe bij alle PDS-typen klachten geven.

Ernst van PDS geen invloed

Daarnaast bleek ook dat de ernst van de PDS-klachten geen invloed heeft op welke voedingsmiddelen triggers zijn. Dus mensen met veel PDS-klachten kunnen op dezelfde voeding reageren als mensen met weinig PDS-klachten.

Wel invloed op kwaliteit van leven

Wel bleek uit het zelfde onderzoek dat er een relatie is tussen de mate waarin PDS-patiënten op voeding reageren en de kwaliteit van leven.
Als PDS-patiënten op meer voedingsmiddelen reageren, is de kwaliteit van leven gemiddeld lager dan voor PDS-patiënten die op minder voedingsmiddelen reageren.

Advies

Het belangrijkste advies uit dit onderzoek is dat mensen met PDS het beste samen met een diëtist kunnen uitzoeken op welke voedingsmiddelen ze reageren en aanvullend een persoonlijk behandelplan kunnen maken.

Meer lezen

Het hele artikel over het onderzoek is te lezen op https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267221000289#!

Berichten overzicht