Resultaten PDS-enquête MLDS en PDSB

Resultaten PDS-enquête MLDS en PDSB

Afgelopen jaar hebben de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), de Nederlandse Vereniging van MDL-artsen (NVMDL) en de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB) een enquête uitgezet onder PDS-patiënten, om hen te vragen wat hun struikelbrokken, wensen en behoeftes zijn. Wat waren de resultaten?

Meer dan 535 patiënten hebben de enquête ingevuld.

Uit de enquête kwam dat 17% van deze PDS-patiënten dagelijks erg veel klachten ervaart en 36% ervaart veel klachten. Bij de anderen zijn de klachten minder erg of minder vaak aanwezig.

Verder bleek dat 67,4% van de respondenten met PDS een behandeling heeft gevonden die de PDS-klachten (een beetje of veel) vermindert. Omdat de ziekte zich bij elk patiënt anders uit, is een gepersonaliseerd behandelplan erg belangrijk.

De ondervraagden lieten weten dat er vooral meer begrip nodig is vanuit de huisartsen. Ook van zorgverzekeraars en van de directe omgeving zouden PDS-patiënten meer begrip willen.

Naast begrip is de informatievoorziening rondom PDS voor patiënten nog een struikelblok. Het vinden van betrouwbare informatie rondom de ziekte en behandelmogelijkheden van de verschillende klachten is essentieel.

Naar aanleiding hiervan gaat de MLDS zich focussen op 3 speerpunten:

  1. PDS-patiënten ondersteunen bij het vinden van een persoonlijke behandeling die hun klachten vermindert
  2. Betrouwbare informatie verstrekken
  3. In gesprek gaan met huisartsen.
resultaten PDS-enquete MLDS

Bron: https://www.mlds.nl/nieuws/samen-strijden-voor-meer-grip-op-pds/

Berichten overzicht