Oproep: deelnemers gezocht voor onderzoek slapeloosheid

Oproep: deelnemers gezocht voor onderzoek slapeloosheid

Onderzoekers van de TIMELAPSE-studie zoeken deelnemers. Ze onderzoeken de behandeling van slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening of chronische lichamelijke klachten.

Eén op de 5 patiënten met een medische aandoening heeft last van langdurige slapeloosheid. Slecht in- of doorslapen is niet goed voor de gezondheid. Daarom is, juist bij mensen met lichamelijke klachten, het behandelen van slapeloosheid belangrijk. Cognitieve gedragstherapie is de eerste keus behandeling bij slapeloosheid. Toch heeft niet iedereen voordeel bij en toegang tot deze behandeling. Dit laatste geldt vaak voor mensen met een medische aandoening.

Ziekenhuis Gelderse Vallei is, in samenwerking met het Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Zaans Medisch centrum en Ziekenhuis Rivierenland Tiel, een wetenschappelijk onderzoek gestart: de TIMELAPSE-studie. Het doel van deze studie is de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening te verbeteren. Met de TIMELAPSE-studie wordt onderzocht of een lage dosis van het medicijn amitriptyline even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie. Als beide behandelingen even effectief blijken, kunnen de behandelmogelijkheden in de toekomst worden uitgebreid.

Wat houdt deelname in?

Op de slaappolikliniek van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, Zaans Medisch centrum in Zaandam of Ziekenhuis Rivierenland in Tiel vindt eerst een geschiktheidsonderzoek plaats naar je slaapproblemen. Kom je in aanmerking voor het onderzoek, dan word je geloot voor één van de behandelingen: een lage dosis amitriptyline of cognitieve gedragstherapie. De behandeling duurt 12 weken en vindt in hetzelfde ziekenhuis plaats als het geschiktheidsonderzoek. Tijdens de behandeling vul je op verschillende momenten een vragenlijst en een slaapdagboek in. Daarnaast bezoek je aantal keer het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Blijkt na 12 weken dat het behandelresultaat onvoldoende is, dan krijg je de andere behandeling aangeboden.

Het totale onderzoek duurt 15 maanden. Zowel het geschiktheidsonderzoek als de behandeling vallen onder de reguliere medische zorg (en kunnen aanspraak maken op je eigen risico van de zorgverzekering).

Wie kan deelnemen?

Je kunt aan dit onderzoek deelnemen als je tussen de 18 en 85 jaar oud bent, PDS of een andere medische aandoening hebt én last hebt van langdurige slapeloosheid (minimaal al 3 maanden moeite met inslapen, doorslapen en/of te vroeg wakker zijn). Verder is het onder andere belangrijk dat je niet in nachtdiensten werkt, geen antidepressiva of anti-epileptica slikt en niet zwanger bent.

Meer informatie?

Wil je meer weten over dit onderzoek of wil je deelnemen? Kijk dan op www.geldersevallei.nl/timelapse voor meer informatie en alle voorwaarden. Of neem contact op via 0318-433850.

Berichten overzicht