Oproep: deelnemers gezocht voor onderzoek slapeloosheid

Oproep: deelnemers gezocht voor onderzoek slapeloosheid

Onderzoekers van de TIMELAPSE-studie zoeken deelnemers. Ze onderzoeken de behandeling van slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening of chronische lichamelijke klachten.

Waarom dit onderzoek?

Eén op de 5 patiënten met een medische aandoening heeft last van langdurige slapeloosheid. Slecht in-of doorslapen is niet goed voor de gezondheid. Daarom is, juist bij mensen met lichamelijke klachten, het behandelen van slapeloosheid belangrijk. Cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid is de eerste keus behandeling bij slapeloosheid, ook bij patiënten met een medische aandoening. Toch heeft niet iedereen voordeel bij en toegang tot deze behandeling, Dit laatste geldt vaak voor mensen met een medische aandoening.

Wat houdt het onderzoek in?

Ziekenhuis Gelderse Vallei is, in samenwerking met het AmsterdamUMC, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Zaans Medisch centrum, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Ziekenhuis Rivierenland Tiel, een wetenschappelijk onderzoek gestart met als doel de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening te verbeteren. Met het TIMELAPSE onderzoek wordt onderzocht of bij langdurige slapeloosheid een laag gedoseerde amitriptyline even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie (CGT-I, nu eerste keus van behandeling) voor patiënten met langdurige slapeloosheid en een medische aandoening. Als beide behandelingen even effectief blijken, kunnen de behandelmogelijkheden in de toekomst worden uitgebreid.

Meer weten of meedoen?

De TIMELAPSE studie is op zoek naar deelnemers. Doe je mee? Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.geldersevallei.nl/timelapse

Wat houdt meedoen in?

 • Op de slaappolikliniek Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, Zaans Medisch centrum in Zaandam of Ziekenhuis Rivierenland in Tiel vindt een geschiktheidsonderzoek plaats naar je slaapproblemen.
 • De behandeling duurt 12 weken. Welke behandeling je krijgt wordt bepaald via loting. De helft van de proefpersonen krijgt amitriptyline in lage dosering. De andere helft krijgt cognitieve gedragstherapie bij langdurige slapeloosheid.
 • De behandeling vindt in hetzelfde ziekenhuis als het geschiktsheidsonderzoek plaats.
 • Op verschillende momenten vul je vragenlijsten in.
 • Blijkt na 12 weken dat het behandelresultaat onvoldoende is, dan krijg je de andere behandeling aangeboden.
 • Zowel het geschiktheidsonderzoek als de behandeling vallen onder de reguliere medische zorg en worden ook zodanig bekostigd en vergoed (en kunnen aanspraak maken op je eigen risico van de zorgverzekering).

Wie kan deelnemen?

Ben je tussen de 18 en 85 jaar en is er sprake van:

 • een medische aandoening of aanhoudende lichamelijke klachten (bijvoorbeeld chronische pijn)
 • én langdurige slapeloosheid (minimaal al 3 maanden moeite met inslapen, doorslapen en/of te vroeg wakker zijn).

Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het onderzoek. Ook is het belangrijk dat je:

 • niet in nachtdiensten werkt
 • het afgelopen jaar niet het geneesmiddel amitriptyline hebt gebruikt
 • geen psychofarmaca (antidepressiva of anti-epileptica) gebruikt
 • niet zwanger bent of van plan bent om in de komende 6 maanden zwanger te raken
 • geen hartproblemen, epilepsie of een terminale ziekte hebt.

Aanmelden

Aanmelden voor dit onderzoek kan op www.geldersevallei.nl/timelapse. Daar vind je ook meer informatie en alle voorwaarden. Of neem contact op via tel. 0318-433850.

Berichten overzicht