Maagzuurremmers vaak onterecht voorgeschreven

Maagzuurremmers vaak onterecht voorgeschreven

Zo’n 2,8 miljoen Nederlanders, waaronder veel PDS-patiënten, slikken sterke maagzuurremmers op recept. Volgens Zorginstituut Nederland worden deze protonpompremmers (PPI’s) vaak onterecht voorgeschreven. Dit kan leiden tot onnodige gezondheidsrisico’s.

Maagklachten

Per jaar gaan gemiddeld ongeveer 800.000 mensen naar de huisarts met maagklachten. Meestal zijn de klachten niet ernstig en kunnen ze met leefstijladviezen worden verholpen. Als dat niet helpt, zou de huisarts volgens de richtlijnen als eerste milde maagzuurremmers kunnen voorschrijven. Soms kiest men echter meteen voor sterke maagzuurremmers: protonpompremmers (PPI’s) zoals omeprazol en pantoprazol.

Prikkelbare Darm Syndroom

Soms is niet meteen duidelijk of de klachten worden veroorzaakt door problemen in de maag of in de darm. Is er wel echt sprake van klachten door teveel maagzuur, of zijn het eigenlijk de darmen die de buikpijn veroorzaken? De arts vraagt niet altijd goed door en doet niet altijd voldoende onderzoek. Zo kan het soms voorkomen dat patiënten met buikpijn door Prikkelbare Darm Syndroom maagzuurremmers slikken terwijl er niets met de maag aan de hand is. PDS-patiënt Maaike vertelde hierover op tv in EenVandaag.

Bijwerkingen

Het slikken van maagzuurremmers, zeker de sterke varianten, kan bijwerkingen en risico’s voor de gezondheid geven. Patiënten die chronische maagzuurremmers slikken hebben een verhoogde kans op onder andere vitaminetekorten (met name de opname van vitamine B12 kan verminderd zijn), hoofdpijn, darmklachten, nierschade en botbreuken.

Zinnige zorg

Het Zorginstituut schreef de publicatie ‘Zinnige Zorg Verbetersignalement Maagklachten’. Hieruit blijkt dat herziening en een betere navolging van de behandelrichtlijnen noodzakelijk zouden zijn voor een beter passende zorg bij maagklachten. Bovendien is goede informatievoorziening en uitleg voor patiënten heel belangrijk.

Stoppen met maagzuurremmers?

Zou je naar aanleiding hiervan willen stoppen met maagzuurremmers? Overleg dan eerst je met je arts of dat in jouw geval wel verstandig is.
Gespecialiseerd diëtist Marieke Lebbink heeft een online programma ontwikkeld om op een gezonde manier van je maagzuurremmers af te komen. Als vriend/donateur van de PDS Belangenorganisatie kun je dit programma gratis volgen. Meer informatie en aanmelden.

Berichten overzicht