PDS-infodag

PDS-infodag

Op zaterdag 6 november 2021 organiseerde de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie de PDS-infodag voor alle PDS-patiënten. De PDS-infodag was gratis voor iedereen en vond vanwege de coronapandemie online plaats. Je kunt de hele PDS-infodag een jaar lang terugkijken via www.pdsinfodag.nl of blijvend via bit.ly/pdsinfodag21.
De volgende PDS-infodag is op zaterdag 5 november 2022.

Programma PDS-infodag 2021

In onderstaande tabel vind je het programma in het kort:

9.50 OpeningManon van Alphen
10.00 Voeding- en leefstijladviezen bij PDS Drs. Tamara de Weijer
11.10 Workshop Fytotherapie bij PDSCindy de Waard
12.10 Pauze
14.00 PDS: Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen Dr. Daniel Keszthelyi
15.10 Workshop Mindfulness Marlies Schurink-Verdonk
16.10 AfsluitingManon van Alphen

Scroll verder of klik hier voor de toelichting op bovenstaande programmaonderdelen.

Informatiemarkt

Op de infodagpagina vind je ook weer een online informatiemarkt met presentaties van een aantal van de PDSB-sponsors, een welkom door Irene Spaan, de manager van de PDSB, en een update over het PDS-project en de keuzehulp door Katja Apelt van de MLDS.

Aanmelden

Aanmelden is nu niet meer mogelijk en niet meer nodig. Kijk de PDS-infodag terug via www.pdsinfodag.nl

Toelichting programmaonderdelen

Om 9.50 uur opent onze dagvoorzitter Manon van Alphen, coördinator voorlichting, de PDS-infodag.

Tijdens de lezingen kun je vragen stellen via een chatfunctie. De spreker zal die zo veel mogelijk aan het eind van de lezing beantwoorden.

Om 10.00 uur is de eerste lezing: Voeding- en leefstijladviezen bij prikkelbare darmen, door Tamara de Weijer.

Het komt vaak voor dat mensen met PDS van hun behandelend arts te horen krijgen dat er niet veel aan te doen is. Ze krijgen het advies om veel vezels te eten en veel te drinken en dat ze de klachten altijd zullen houden. Maar er is veel meer mogelijk dan dat! Het is met voeding- en leefstijladviezen voor veel mensen mogelijk om deels of helemaal van hun klachten af te komen. Hoe dat werkt? Dat vertelt Dokter Tamara je.

Tamara de Weijer (1981) is sinds 2015 huisarts, studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht en de huisartsenopleiding aan de Universiteit van Amsterdam. In de loop der jaren heeft ze zich gespecialiseerd in de toepassing van voeding- en leefstijladviezen in de huisartsenpraktijk. Daarnaast is ze bestuurslid van de mede door haar opgerichte Vereniging Arts en Leefstijl.

Tamara’s expertise ligt onder andere op het gebied van metabole aandoeningen en maagdarmaandoeningen. Ze is overtuigd van de enorme waarde van een gezonde leefstijl ter voorkoming van verschillende ziektes en aandoeningen, maar ook als medicijn hiertegen. Over dit onderwerp geeft ze gepassioneerde lezingen aan zorgprofessionals en consumenten. Ook is ze auteur van boeken over voeding en leefstijl en heeft ze een online leefstijlprogramma.

In de afgelopen jaren was Tamara regelmatig op tv, bijvoorbeeld bij RTL Late Night, Radar, Kassa, Dokters van Morgen, Hoe word ik 100 en Broodje Gezond. Tamara is ambassadeur van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit, de Maag Lever Darm Stichting en de stichting Dat Lust Ik Wel.

Om 11.10 komt Cindy de Waard aan het woord in haar workshop Fytotherapie bij PDS.

Cindy is natuurgeneeskundige en farmaceutisch wetenschapper. Ze heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan op het gebied van darmgezondheid en kruidengeneeskunde. Ze geeft in haar praktijk gezondheidsvoorlichting en helpt mensen hun darmgezondheid te verbeteren.

Cindy de Waard

Omdat zij een 6-jarige opleiding tot natuurgeneeskundige én een universitaire opleiding tot wetenschapper gevolgd heeft, kan Cindy wetenschappelijke inzichten toepassen in haar werkzaamheden als therapeut, schrijver en docent. Ze heeft een holistische visie met een wetenschappelijke onderbouwing.

De titel van haar workshop is ‘ Fytotherapie bij PDS’ . Ze zal onder andere vertellen welke kruiden bewezen effectief kunnen zijn bij PDS. Cindy zal daarnaast uitgebreid ingaan op de kwaliteit en veiligheid van kruidenmiddelen en je leert hoe je zelf in je eigen keuken kruidenmiddelen tegen buikklachten kunt bereiden.

Om 12.10 uur is het tijd voor een lange lunchpauze.

Om 14.00 uur hervatten we de infodag met dr. Daniël Keszthelyi met zijn lezing PDS – Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen in 2021?

Dr. Daniel Keszthelyi is maag-darm-leverarts in het Maastricht UMC+. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Pécs, Hongarije en de Westfaalse Wilhelms-Universiteit in Münster, Duitsland. Hij deed daarna promotieonderzoek naar de oorzaken van Prikkelbare Darm Sydroom aan de Universiteit Maastricht. Vervolgens is hij opgeleid tot maag-darm-leverarts in het Maastricht UMC+ en aan de Royal London Hospital, Queen Mary University in Londen. Zijn expertises zijn Prikkelbare Darm Syndroom, chronische obstipatie, functionele dyspepsie en complexe motoriekstoornissen van het maag-darmkanaal.

Daniel is voorzitter van de sectie Neurogastroenterologie en motoriek van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie (NVGE) en lid van de Taskforce Neurogastroenterologie van de Nederlandse Vereniging voor Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL). Ook is hij lid van de Medische Adviesraad van de Prikkelbare Darmsyndroom Belangenorganisatie en de Samenwerkende PDS-therapeuten.

Daniël Keszthelyi

In het jaar 2021 verschenen een aantal nieuwe studies die de mogelijke oorzaken van PDS onderzochten. Zou het hier kunnen gaan om een echte doorbraak?

We beginnen steeds meer te weten over de interactie tussen darmmicrobiota en darmslijmvlies. De grote vraag is wanneer we de opgedane kennis kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk.

De highlights van de lezing zijn onder andere de studie in Nature vanuit de Leuvense groep over de immunologische reactie op voedsel als gevolg van een eerdere darminfectie en de studie in Gut van de groep uit Göteborg (Zweden) over de mogelijke rol van de Brachyspira bacterie.

Om 15.10 uur volgt de workshop over mindfulness en PDS: van Klacht naar Kracht, door Marlies Schurink-Verdonk.

In totaal deden 15 mannen en 53 vrouwen met PDS mee aan het onderzoek van de University of California. Zij volgden het 8-weekse mindfulness programma met een heel positief resultaat. Zowel vlak na de behandeling als in de drie maanden daarna hadden ze minder last van de stoelgangklachten die ze eerder hadden. Ook zeiden ze dat ze beter in hun vel zaten, en dat de angst verminderd was om weer dezelfde klachten te krijgen. Ze lieten zélfs weten dat de kwaliteit van hun leven vooruitgegaan was door de mindfulness trainingen.

 Marlies Schurink-Verdonk

Tijdens deze workshop maak je kennis met mindfulness door de diverse oefeningen die je aangereikt krijgt. Je gaat ervaren hoe het kan zijn om je eigen kracht in te zetten en goed om te gaan met stress, pijn en ziekte. Je krijgt handvatten hoe je bewust kunt worden van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Je leert om symptomen niet te vermijden, maar deze te ervaren. Het verschil tussen verdragen en accepteren wordt duidelijk waardoor je beter los kunt laten. Diverse onderzoeken tonen aan dat mindfulness ook een positieve invloed heeft op verschillende andere problemen. Zo is het bijvoorbeeld effectief gebleken bij mensen met angst-, eetstoornissen en bij mensen met depressies.

Marlies Schurink-Verdonk is erkend hypnotherapeut, mindfulnesstrainer, yogadocent en ook ervaringsdeskundige. Ze heeft zelf ondervonden hoe waardevol het is om goed om te kunnen gaan met (chronische) pijn, klachten en beperkingen. Naast het werken in haar eigen praktijk Balans in Zijn, geeft zij door het hele land trainingen en workshops en is ze gastdocent (PDS en SOLK) bij Academie Hypnos. Werkervaring heeft ze onder andere opgedaan bij: Revalidatie- en reumacentrum Reade, PDS-vereniging, Stichting Blinden-Penning, Integraal Medisch Centrum (Amsterdam), Vereniging van Reumapatiënten Amsterdam, diverse bedrijven en individuele trajecten.

Om 16.10 uur zal Manon van Alphen de infodag afsluiten.

Enquête

Na deze dag vragen we je om een korte enquête in te vullen zodat we voor de volgende PDS-infodag weer met wensen en suggesties rekening kunnen houden. Je vindt de enquête op www.pdsinfodag.nl.