Doorbreek het taboe op Wereld PDS dag

Doorbreek het taboe op Wereld PDS dag

Miljoenen mensen moeten omgaan met Prikkelbare Darm Syndroom

Het thema van de 5e wereld PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) dag is ‘Omgaan met PDS’. Want leven met PDS, hoe doe je dat?

Wereld PDS dag

Het is nog steeds een onderwerp waar veel schaamte en taboe op rust, waardoor het moeilijk bespreekbaar is. Op vrijdag 19 april markeert Wereld PDS Dag een belangrijk moment voor Nederland, met bijzondere samenwerking tussen verschillende organisaties zoals de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie, Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de Toiletalliantie.

Omgaan met PDS

Dit jaar ligt de focus op het omgaan met Prikkelbare Darm Syndroom. PDS is een aandoening die een grote impact heeft op het leven van miljoenen Nederlanders. 5-10% van de Nederlandse bevolking leidt aan dit syndroom. In aanloop naar 19 april zetten we ons in om bewustwording te vergroten en ondersteuning te bieden aan mensen met PDS.

Video’s

Zo brengt de PDSB vanaf woensdag 17 april PDSB een viertal videoportretten naar buiten van mensen met PDS, waaronder de bekende influencer Naomi Reesing en de professioneel wielrenster Esmee Peperkamp.
We krijgen een inkijk in hun dagelijks leven en zien hoe zij omgaan met PDS. Aan de buitenkant kun je niet zien dat een persoon PDS heeft of dat hij/ zij moeite heeft met alledaagse dingen zoals naar werk gaan, uit eten gaan, sporten, enzovoorts, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is.

Meer activiteiten

Deze week wordt het Huis van de Gezondheid in Amersfoort paars uitgelicht om aandacht te vragen voor PDS.

De internationale organisatie van World IBS Day zorgt ervoor dat gebouwen over de hele wereld paars uitgelicht worden. Het Huis van de Gezondheid, waar zowel de MLDS als de PDSB gevestigd zijn, wordt aan dit unieke lijstje toegevoegd.

Woensdag 17 april organiseert de PDSB het Webinar ‘Omgaan met PDS’.

‘Leer er maar mee leven’ is helaas vaak de boodschap bij de diagnose PDS. Daarnaast is het nog steeds een onderwerp waar veel schaamte en taboe op rust waardoor het moeilijk bespreekbaar is. Maar het helpt om er wel over te praten en het taboe te doorbreken. Want wat blijkt, je bent helemaal niet alleen. Heel veel mensen hebben er last van. We kunnen van elkaar leren en erover praten zorgt voor begrip en steun. Een interessant en interactief webinar voor iedereen die met PDS te maken heeft.

Berichten overzicht