Buikpijn door voeding bij PDS verklaard

Buikpijn door voeding bij PDS verklaard

Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven hebben ontdekt hoe het komt dat een deel van de PDS-patiënten buikpijn krijgen van bepaalde voeding. De studie is gepubliceerd in het bekende hoogstaande tijdschrift Nature.

Niet allergisch

Veel mensen met Prikkelbare Darm Syndroom ervaren dat bepaalde voeding klachten kan geven. (Het is overigens verschillend per persoon welke voeding dit is.) Waarom dit zo is, was nog niet helemaal duidelijk. PDS-patiënten zijn immers niet allergisch voor die voedingsmiddelen en er was tot nu toe geen lichamelijke reactie te zien.

Histamine

De onderzoekers van de KU Leuven hebben nu ontdekt dat de reactie op voeding toch te maken heeft met het vrijkomen van histamine. Maar de reactie verloopt anders dan bij een allergie. Bij een allergie komt er histamine vrij dat reacties kan geven in het hele lichaam, maar bij een reactie op voeding bij PDS-patiënten is de reactie alleen lokaal in de darmen. De zogenaamde mestcellen in de darmen zorgen voor het vrijkomen van histamine.

Infectie

De histamine zorgt voor een lokale immuunreactie en infectie in de darm, die pijn en darmklachten kan geven. Bij gezonde mensen reageert het immuunsysteem echter niet zo op voedingsmiddelen. Mogelijk is het immuunsysteem van PDS-patiënten overgevoelig geworden voor bepaalde voedingsmiddelen door een eerdere maagdarminfectie, zoals een voedselvergiftiging of buikgriep.

Toekomstige behandeling

Uit dit en eerder onderzoek bleek ook dat anhistamine-medicijnen bij een deel van de PDS-patiënten kunnen werken tegen deze immuunreactie.

Hier moet echter nog wel meer onderzoek naar gedaan worden. Het aantal mensen dat deelnam aan het onderzoek was nog te klein. Het onderzoek vond vooral bij muizen plaats. Er loopt nu een vervolgonderzoek met meer PDS-patiënten.
Het is dus nog te vroeg om conclusies te trekken, maar dit onderzoek biedt wel mogelijkheden voor een toekomstige behandeling van PDS.

Echte ziekte

Een ander belangrijk punt is dat de resultaten van dit onderzoek bewijzen dat PDS een echte lichamelijke ziekte is. PDS zit dus niet ’tussen de oren’, maar echt in de darmen. Hopelijk zorgt dit ervoor dat PDS-patiënten voortaan meer serieus worden genomen.

Meer informatie

Berichten overzicht