Bewegingsvrijheid beperkt door tekort aan toiletten langs wandel- en fietspaden

Bewegingsvrijheid beperkt door tekort aan toiletten langs wandel- en fietspaden

Uit onderzoek van de Toiletalliantie blijkt dat het kleine aanbod aan toiletten langs wandel- en fietspaden in Nederland veel mensen ervan weerhoudt om de natuur in te gaan.

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): “We staan er niet vaak bij stil, maar voor veel mensen geldt dat ze uit veiligheid soms liever thuisblijven. Het beperkte aanbod aan toiletten langs wandel- en fietspaden heeft hierdoor direct invloed op de kwaliteit van hun leven. Daarom vragen wij vanuit de Toiletalliantie aandacht voor het tekort aan toiletten langs wandel- en fietsroutes.”

Weinig de deur uit of snel weer thuis

De Toiletalliantie deed de afgelopen weken in het kader van Nationale Plasdag representatief onderzoek onder 1.285 Nederlanders. Hieruit blijkt dat 59% van de mensen die wel eens een wandel- of fietstocht maakt, vindt dat er een tekort is aan toiletten langs wandel- en fietspaden. Van de respondenten geeft 45% aan in het afgelopen jaar wel eens eerder dan gepland naar huis te zijn gegaan vanwege hoge nood. En 22% van de ondervraagden ziet soms helemaal af van een uitstapje in de natuur. Dat is bijvoorbeeld vanwege een spijsverteringsaandoening (8%), maar ook een hogere leeftijd speelt daarbij vaak een rol (17%). Als mensen onderweg toch ineens naar het toilet moeten en die ontbreekt, geeft 62% aan het niet normaal te vinden om als alternatief te moeten wildplassen of -poepen. Hiervan geeft 41% aan dit toch te doen omdat het dan helaas niet anders kan.

Toiletnorm fiets- en wandelpaden

Het onderzoek laat zien dat Nederlanders vinden dat er te weinig openbare toiletten zijn. De toiletnorm die de Toiletalliantie in 2021 stelde voor natuur- en recreatiegebieden is: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden. Bernique Tool, directeur van de MLDS: “Met deze toiletnorm in de hand kunnen provincies, terreinbeheerders en recreatieschappen aan de slag. Zodat fietsers en wandelaars de zekerheid krijgen, dat ze elke één tot anderhalf uur een toilet tegenkomen.”

toilet

Over de Toiletalliantie

De Toiletalliantie bestaat uit ruim twintig maatschappelijke organisaties en heeft als missie om voldoende openbare en opengestelde toiletten in Nederland te realiseren. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland. Zowel in steden en dorpen als in de natuur. De Maag Lever Darm Stichting heeft de Toiletalliantie in 2018 opgericht. De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie is ook deelnemer van de Toiletalliantie. Zie voor meer informatie: www.iederewctelt.nl.

Berichten overzicht