Belastingaftrek ziektekosten

Belastingaftrek ziektekosten

Maak je veel ziektekosten of dieetkosten die niet vergoed worden door je zorgverzekering? En heb je een laag inkomen? Dan kun je misschien kosten aftrekken bij je belastingaangifte, zodat je (afhankelijk van je persoonlijke situatie) een deel ervan terug kunt krijgen.

Wat zijn de voorwaarden voor het aftrekken van ziektekosten?

 • Je hebt de kosten in het jaar 2023 gemaakt
 • Je hebt de kosten niet vergoed gekregen van je zorgverzekering (basis of aanvullend)
 • Het zijn kosten die genoemd worden op de website van de Belastingdienst
 • Het totaal aan aftrekbare ziektekosten moet hoger zijn dan het drempelbedrag. Deze drempel is afhankelijk van je inkomen, maar minimaal €149.

Welke kosten kun je aftrekken?

Enkele voorbeelden van aftrekbare kosten die PDS-patiënten kunnen hebben:

 • Diëtist: Consulten bij een diëtist die je niet vergoed hebt gekregen van de zorgverzekering.
  Je hoeft geen facturen mee te sturen. De Belastingdienst kan bij het controleren van je aangifte vragen om een verklaring van je diëtist.
 • Dieetkosten: Hiervoor gelden vaste bedragen. Deze staan genoemd in deze tabel.
  Heb je bijvoorbeeld 3 maanden het FODMAP-dieet gedaan, dan mag je €1.050 : 12 x 3 = €262,50 aftrekken.
  Je hoef geen bonnetjes of ander bewijs mee te sturen. De Belastingdienst kan bij het controleren van je aangifte vragen om een dieetbevestiging. Laat deze invullen door je diëtist of arts.
 • Arts: Consulten bij een (reguliere of alternatieve) arts die je niet vergoed hebt gekregen van de zorgverzekering.
  Je hoeft geen facturen mee te sturen. De Belastingdienst kan bij het controleren van je aangifte vragen om facturen of een verklaring van de arts.
 • Medicijnen die voorgeschreven zijn door een arts en niet zijn vergoed door je zorgverzekering. Dit mogen ook homeopathische medicijnen zijn (geen kruidenmiddelen of supplementen).
  Je hoeft geen facturen mee te sturen. De Belastingdienst kan bij het controleren van je aangifte vragen om facturen of een verklaring van de arts.
 • Vervoerskosten voor het reizen naar een arts, ziekenhuis, psycholoog of apotheek.
  Op de website van de Belastingdienst staat hoe je de kosten mag berekenen.

Meer informatie

Het is niet zo dat je het bedrag dat je aftrekt volledig terugkrijgt van de Belastingdienst. Of je geld terugkrijgt en zo ja hoeveel, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Onder andere je inkomen, het inkomen van je partner, je spaargeld en je eventuele andere aftrekposten (zoals hypotheek en giften) spelen een rol. Het aangifteprogramma berekent zelf hoeveel belasting je eventueel terugkrijgt of moet betalen.

Kijk voor meer informatie en uitleg over het aftrekken van ziektekosten/zorgkosten op de website van de Belastingdienst en op Meerkosten.nl

Berichten overzicht