Jaarbijdrage PDSB declareren bij zorgverzekering

Jaarbijdrage PDSB declareren bij zorgverzekering

Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de contributie, het lidmaatschap of de vaste jaarbijdrage van patiëntenorganisaties.

Ben je donateur van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie met een vaste bijdrage van minimaal € 25 per jaar en heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan kun jij misschien ook je € 25 terugkrijgen.

Goed om te weten: de PDSB is aangesloten bij de Patiëntenfederatie Nederland en ook bij Ieder(in). Sommige zorgverzekeraars stellen dit als eis voor de vergoeding.

Wat moet je doen om je bijdrage terug te vragen?

  • Informeer bij je eigen zorgverzekering of deze de contributie/bijdrage voor patiëntenorganisaties vergoedt, of zoek dit op in het overzicht met vergoedingen van je zorgverzekering.
  • Stuur een mailtje naar info@pdsb.nl waarin je vraagt om een bewijs dat je aangesloten bent bij de PDSB, omdat je dat nodig hebt voor je zorgverzekering. Vermeld in je mail je naam en adres (en als je dat weet ook je registratienummer).
  • Als je inderdaad aangesloten bent bij de PDSB en minimaal € 25 per jaar hebt betaald, krijg je binnen een paar weken van de PDSB een bevestiging waarop staat dat je aangesloten bent bij de patiëntenorganisatie en hoeveel je betaald hebt. In deze bevestiging staat ook dat de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie aangesloten bij de Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in).
  • Deze bevestiging gebruik je voor je declaratie bij je zorgverzekering. Meestal kun je het document uploaden. Je hebt geen bankafschrift of factuur nodig.

Daarnaast kun je natuurlijk ook je jaarbijdrage ‘terugverdienen’ met alle kortingen die je kunt krijgen.

Aftrekbaar bij de belasting

Krijg je je bijdrage of gift aan de PDSB niet vergoed van je zorgverzekering? Dan kun je het bedrag misschien aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

De Stichting Belangen MDL-patiënten, waar de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie onder valt, heeft de ANBI-status: Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit betekent dat jouw gift of donatie aan de PDSB fiscaal aftrekbaar kan zijn.

Als het totaal van al je gewone giften (aan een of meer goede doelen) in een jaar tussen de 1% en 10% van je inkomen ligt, kun je je giften aftrekken bij de aangifte van de inkomstenbelasting.
Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Berichten overzicht