PDS-patiënten vallen niet onder de risicogroep voor Corona.
Mensen met PDS hebben een even groot (of klein) risico op besmetting met het coronavirus als anderen. Het risico op besmetting is voor iedereen gelijk, maar mensen in kwetsbare groepen hebben een grotere kans op een ernstiger verloop. Mensen met PDS behoren niet tot de kwetsbare groep, tenzij je een andere onderliggende aandoening hebt waardoor je wel onder de kwetsbare groepen valt of als je ouder bent dan 70 jaar. In deze veel gestelde vragen lees je meer over wie onder de kwetsbare groepen valt.
De reden dat je met PDS niet bij de kwetsbare groepen hoort, is omdat je afweersysteem niet wordt aangetast door PDS. Zo kan het afweersysteem bij mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn minder sterk worden door afweerremmende medicatie. Hierdoor werkt je afweersysteem minder goed, waardoor een virus als corona mogelijk ernstiger kan verlopen.
Extra darmklachten
Het is bekend dat een deel van de mensen die het coronavirus krijgen, behalve luchtwegklachten en/of koorts ook darmklachten krijgen als symptomen van Corona.
Het is niet wetenschappelijk onderzocht, maar het zou misschien kunnen dat PDS-patiënten met Corona vaker extra darmklachten krijgen dan gezonde mensen die Corona krijgen. De darmen van PDS-patiënten zijn immers al extra gevoelig en eerder geprikkeld door allerlei invloeden van buitenaf.
Zorg goed voor jezelf
Het advies aan iedereen is om goed voor jezelf te zorgen, ook als je niet valt onder de kwetsbare groepen. Dit kan met gezonde voeding, het slikken van vitamine D, voldoende ontspanning en beweging. Mocht je het door PDS lastig vinden om volwaardig en gezond te eten, neem dan contact op met een diëtist die gespecialiseerd is in PDS.
We bevinden ons in een onzekere en spannende periode en dat kan (extra) spanningen en stress met zich meebrengen. Bij PDS kan stress je extra buikklachten geven. Tips voor omgaan met stress kun je lezen in de blog over PDS en stress. Ook hypnotherapie kan goed helpen bij stress.
Zorg ondertussen dat je niet besmet raakt en anderen niet besmet:
- Houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Houd 1,5 meter afstand van anderen, schud geen handen
- Blijf zo veel mogelijk thuis, maar blijf absoluut thuis als je verkoudheidsklachten hebt
- Je mag uiteraard naar buiten om een wandeling te maken of boodschappen te doen, maar houd ook dan afstand van anderen.
