Medische Adviesraad

Medische Adviesraad

De Medische Adviesraad van de PDSB

De leden van de Medische Adviesraad (MAR) van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie stellen zich aan je voor, vertellen wat ze voor de PDSB doen en wat ze je nog willen laten weten over PDS.
Wij hechten grote waarde aan transparantie en objectiviteit. Om deze reden zijn wij in het bezit van belangenverklaringen van de leden van de MAR. Met opgaaf van reden zijn deze opvraagbaar. 

Cees Clemens

Internist en Maag-Darm-Lever-arts (MDL-arts) in het Alrijne Ziekenhuis in Leiden

Bijna vanaf het begin ben ik betrokken bij de PDSB. De MA geeft advies aan de PDSB, gevraagd of ongevraagd. Dat zorgt er mede voor dat de organisatie zo professioneel mogelijk kan functioneren, ondanks dat deze praktisch geheel door vrijwilligers wordt gedragen. Ook onze bijdrage is vrijwillig en uiteraard onbezoldigd. Naast deze adviesfunctie zetten we ons in voor de belangen van patiënten met PDS.

PDS blijft een aandoening met nog zeer veel onduidelijkheden. Elk onderzoek levert weer nieuwe onderzoeksvragen op. Er is naar mijn mening nog (te) weinig onderzoek gedaan naar de werking van verschillende behandelmogelijkheden tegelijkertijd. Dit soort onderzoek is echter moeilijk uit te voeren, omdat er grote groepen patiënten voor nodig zijn en de kosten erg hoog zijn.

Daniel Keszthelyi

MDL-arts in het Maastricht Universitair Medisch Centrum

PDS is een veel voorkomende aandoening. Er is echter onvoldoende aandacht voor PDS onder zorgprofessionals, overheid en subsidiegevers. Samen met de PDSB en de overige leden van de MA hoop ik dat we PDS beter op de kaart kunnen zetten.

In Maastricht hebben we een specifieke interesse in PDS-onderzoek. Sinds 2008 zijn we data aan het verzamelen van een heleboel PDS-patiënten in de regio, inmiddels al meer dan 500. We hopen hierdoor meer te weten te komen over de mogelijke oorzaken van PDS en de bestaande behandelstrategieën te optimaliseren. Verder zijn we bezig met het ontwikkelen van nieuwe behandelmogelijkheden (waaronder een smartphone-app voor symptoomregistratie bij PDS). Bij alle onderzoeksprojecten vinden we de input van patiënten bijzonder belangrijk, vandaar ook dat we intensief met de PDSB samenwerken.

Melanie Meijer

Huisarts en leefstijlarts in Zutphen

Sinds 2016 ben ik lid van de MA. Ik werk vanuit een holistische visie en heb me gespecialiseerd in Leefstijl en SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). Momenteel volg ik de postdoc-opleiding Integrative Medicine en ik hoop over een aantal jaar mijn eigen praktijk vanuit een holistische invalshoek te kunnen vormgeven.

De (prikkelbare) darm is een boeiend onderdeel van het menselijk lichaam, met vele invalshoeken om hiernaar te kijken. Ik ben verrast door de professionaliteit van de patiëntenvereniging en benieuwd wat ik de aankomende tijd als adviseur kan betekenen. Daarnaast hoop ik kennis en ervaring op te doen waarmee ik mijn patiënten kan informeren.

Elja van den Berg

Medisch en PDS hypnotherapeut van het Medisch Hypnose Centrum

Graag wil ik een bijdrage leveren aan de Medische Adviesraad van de PDS Belangenorganisatie. Samen doen we ons best om de PDSB zo goed mogelijk te adviseren en om nieuwe ontwikkelingen onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Al ruim twaalf jaar werk ik als hypnotherapeut, gespecialiseerd in de behandeling van PDS, functionele dyspepsie en IBD. Vanuit die ervaring zijn wij als centrum actief om op meerdere locaties in Nederland hypnotherapie aan te bieden.

Mijn inzet is erop gericht hypnotherapie toegankelijker te maken voor patiënten, en bij te dragen aan de integratie en vergoeding ervan binnen de reguliere zorg. Want als we de krachten bundelen, kunnen we écht verschil maken voor mensen met PDS.

Laurens van der Waaij

Maag-Darm-Lever-arts (MDL-arts) in het Martini ziekenhuis in Groningen

Al jaren heb ik speciale aandacht voor PDS, in het bijzonder voor het FODMaP-dieet. Ook vind ik een goede patiëntenvoorlichting erg belangrijk. De laatste jaren ben ik lid van de commissie van MDL-artsen met speciale interesse voor functionele buikklachten.

De MAR geeft advies aan de PDSB, gevraagd of ongevraagd. Dat zorgt er mede voor dat de organisatie zo professioneel mogelijk kan functioneren, ondanks dat deze praktisch geheel door vrijwilligers wordt gedragen. Ook onze bijdrage is vrijwillig en uiteraard onbezoldigd. Naast deze adviesfunctie zetten we ons in voor de belangen van patiënten met PDS. PDS is een aandoening met soms invaliderende klachten. Hoewel PDS wereldwijd veel voorkomt is er nog veel onduidelijk en ontbreken behandelingen die bij alle patiënten goed werken. Er is naar mijn mening nog (te) weinig onderzoek gedaan naar de werking van verschillende behandelmogelijkheden.