Corona, vaccinaties en  Prikkelbare Darm Syndroom

Corona, vaccinaties en Prikkelbare Darm Syndroom

Zowel het coronavirus als de coronavaccinaties kunnen bij een deel van de mensen tijdelijk darmklachten geven. We krijgen daar als PDSB veel vragen over. Zorgt PDS voor een hoger risico? Nee, dat gelukkig niet: als PDS-patiënt heb je in principe net zoveel kans op symptomen en bijwerkingen als mensen zonder PDS.

Darmklachten door corona

Het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, kan allerlei symptomen geven. Niet alleen koorts en klachten aan de luchtwegen, zoals keelpijn, verkoudheid en longklachten, maar ook darmklachten. Het virus kan zich namelijk in de darmen nestelen en zich daar vermenigvuldigen. Het zit vaak ook in de ontlasting. Uit Nederlands wetenschappelijk onderzoek in 2020 bleek dat een derde van de coronapatiënten darmklachten kreeg. Het is per persoon verschillend hoe lang deze klachten aanhouden en hoe erg ze zijn. Het is niet bekend of PDS-patiënten hier gevoeliger voor zijn.

Bijwerkingen door coronavaccinatie

In het coronavaccin zit een stofje dat ervoor zorgt dat je lichaam een zogenaamd ‘spike-eiwit’ aanmaakt. Dit zijn eiwitten die ervoor zorgen dat je lichaam het coronavirus kan herkennen en dat je antistoffen aanmaakt. Je lichaam is zo dus voorbereid om het virus onschadelijk te gaan maken zodra dat nodig is.

Omdat je afweersysteem na je vaccinatie eventjes hard aan het werk wordt gezet, kun je tijdelijk bijwerkingen krijgen. De meest voorkomende bijwerkingen van de coronavaccins zijn een pijnlijke prikplek, spierpijn, vermoeidheid, koorts, hoofdpijn, een griepachtig gevoel en maag-darmklachten. De bijwerkingen treden kort na vaccinatie op; meestal na enkele uren tot dagen. Na enkele weken is het vaccin weer uit het lichaam verdwenen, maar de werking tegen het virus houdt wel maanden aan.

Geen invloed van PDS?

Zouden PDS-patiënten vaker dan andere mensen darmklachten krijgen als bijwerking van het vaccin?
Er zijn geen onderzoeken bekend waaruit zou blijken dat PDS-patiënten anders reageren op de vaccinaties dan mensen zonder PDS. We hebben dit ook nagevraagd bij bijwerkingencentrum Lareb. Zij meldden ons: “Bij Lareb is geen informatie bekend over gemelde bijwerkingen bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom. Het is ons nog niet opgevallen of maag-darmklachten na vaccinatie bij PDS-patiënten vaker optreden. In de medische literatuur is ook geen informatie bekend over specifieke bijwerkingen van COVID-19 vaccins bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom. Er is wel onderzoek gedaan naar IBD (inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) en COVID-vaccinaties. Daaruit bleek dat IBD-patiënten ongeveer even vaak als gezonde personen maagdarmklachten kregen door de vaccinatie.”

Wel of geen PDS hebben, maakt dus in principe niets uit voor de kans op bijwerkingen door de coronavaccins.

Toch wel invloed van PDS?

Het is natuurlijk wel zo dat stress bij een deel van de PDS-patiënten kan zorgen voor extra PDS-klachten.
Een vaccin krijgen, kan bij sommige mensen een stressreactie geven. Dat kan een psychische, maar ook een lichamelijke stressreactie zijn. Mogelijk voel je je helemaal niet gestrest, maar geeft je lichaam wel die reactie. Het kan ook zijn dat je wel zelf stress of angst voelt, omdat je bang bent of je zorgen maakt over het vaccin of over de gevolgen voor je darmen. Dat kan bij PDS allemaal invloed hebben op je darmklachten.

Lareb

Heb je bijwerkingen? Geef ze dan door aan bijwerkingencentrum Lareb via www.lareb.nl. Hoe meer mensen bijwerkingen melden, hoe meer erover bekend wordt.

Ervaringen delen

In onze besloten Facebookgroep hebben veel groepsleden hun ervaringen met de vaccinaties gedeeld. Daaruit blijkt dat de meeste mensen geen of weinig bijwerkingen hebben ervaren. De bijwerkingen die wel voorkomen, waaronder ook darmklachten, waren vaak na een paar dagen weer over.

Berichten overzicht