Oproep: mensen met een overgevoelige maag gezocht voor onderzoek naar nortriptyline

Oproep: mensen met een overgevoelige maag gezocht voor onderzoek naar nortriptyline

De universiteit van Maastricht is op zoek naar patiënten met een overgevoelige maag die willen meewerken aan een onderzoek naar de werkzaamheid van nortriptyline bij bovenbuikklachten.

Nortriptyline werd oorspronkelijk gebruikt voor de behandeling van depressie. In lagere dosering wordt het tegenwoordig vaker gebruikt als pijnstiller, in het bijzonder bij de behandeling van chronische pijnklachten. Nortriptyline beïnvloedt de verwerking van pijnprikkels in onze hersenen, hierdoor is het mogelijk ook effectief bij een overgevoelige maag (ofwel functionele dyspepsie).

Je kunt aan dit onderzoek deelnemen als je tussen de 18 en 65 jaar bent en functionele dyspepsie hebt. Dit betekent dat je regelmatig pijn of een brandend gevoel in de maagstreek hebt, en/of regelmatig een vol of opgeblazen gevoel hebt en/of snel verzadigd bent na de maaltijd. Verder is het van belang dat je:

  • Geen antidepressiva gebruikt
  • Geen grote buikoperaties hebt gehad
  • Geen epilepsie hebt
  • Geen glaucoom hebt
  • Niet zwanger bent

Voorafgaand aan de deelname krijg je een medische screening en vul je 2 weken lang een dagboek in om te kijken of je kunt deelnemen. Daarnaast voeren wij voor deelname een genetische test uit via een vingerprik. Deze test wordt gebruikt om te voorspellen of je risico loopt op bijwerkingen. Bij een verhoogd risico kun je niet deelnemen aan de studie.

Als je mag deelnemen, word je 12 weken lang behandeld met 1 van deze middelen:

  • nortriptyline
  • of een placebo (nepmiddel)

Je vult tijdens de behandeling een online dagboek en vragenlijsten in. Daarnaast kom je minimaal 3 keer kort naar een van de volgende ziekenhuizen: MUMC+ in Maastricht, Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, Martini Ziekenhuis in Groningen of Bernhoven in Uden.

Bij volledige deelname krijg je € 150. Daarnaast worden je reiskosten vergoed.

Wil je meer weten over dit onderzoek of wil je deelnemen? Neem contact op met arts-onderzoeker Bram Beckers en MDL-arts Daniel Keszthelyi via tender-intmed@maastrichtuniversity.nl.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMW.

Berichten overzicht