Listen to your guts

Listen to your guts

Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS iedereen op om beter naar de spijsvertering te luisteren.

2 miljoen buikpatiënten

Met haar oerkreet geeft drumster Crissy Lee (80) in de campagne een stem aan de twee miljoen buikpatiënten in Nederland, van wie velen dagelijks te maken hebben met schaamte, angst of onmacht door hun spijsverteringsaandoening. En die genoeg hebben van het taboe dat er om deze ziekten heen hangt. Zoals Mouna Laroussi (40), die de theatervoorstelling ‘Schijtziek’ over haar stoma maakte.

Luister naar je spijsvertering

In het spijsverteringsstelsel kunnen ziekten als darmkanker, leververvetting en chronische ontstekingsziekten ontstaan. Maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat ook andere ernstige aandoeningen, zoals stofwisselingsziekten, aandoeningen aan het immuunsysteem en hart- en vaatziekten hun oorsprong vinden in de spijsvertering. En hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson.

“Ziekten die we deels kunnen voorkomen als we beter naar onze spijsvertering luisteren”, aldus MLDS-directeur Bernique Tool. “Mensen onderschatten vaak het belang van het spijsverteringsstelsel voor onze gezondheid. Uit een representatieve steekproef* blijkt dat slechts 1 op de 10 mensen weet wat de spijsvertering doet. Door ernaar te luisteren, kunnen we er beter voor zorgen. Onze oproep geldt ook voor medici en beleidsmakers. Iedereen moet begrijpen dat het spijsverteringstelsel de bron is van onze gezondheid.”

Listen to your guts

De nieuwe lijfspreuk van de MLDS, Listen to your guts, laat zien dat er een diepere waarheid achter deze populaire kreet schuilt: Je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid. Ook zeggen we: Je leeft maar een keer. Een uitspraak die je met je neus op de feiten drukt. Dus neem je buik serieus, eet gezonder en check je poep. Een spijsverteringsquiz, een gids met leefstijltips en een test waarmee mensen signalen van darmkanker kunnen herkennen, helpen hierbij. Zie www.mlds.nl/guts.

Ambassadeurs voor een gezonde spijsvertering

Aan de campagne werken mensen mee met een authentiek verhaal. Zoals huisarts Tamara de Weijer (40), die een enorme toename ziet van leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2 en obesitas. “In mijn praktijk geef ik patiënten vaak een voedingsadvies mee. Geen pillen, maar paprika.”
Vanja van der Leeden (45), culinair schrijver, heeft zelf ondervonden hoe vervelend het kan zijn als je spijsvertering niet naar behoren werkt. “Als kok ben ik daarom zeer bewust bezig met wat ik in mijn mond stop. Dat moet lekker zijn, maar ook gezond.”
En theatermaker en actrice Mouna Laroussi (40), die een paar jaar geleden colitis ulcerosa had, een ernstige darmontsteking. Na een operatie waarbij haar dikke darm werd verwijderd, kreeg ze een stoma. “Ik voel dat er nog veel schaamte rond dit onderwerp is. Dat wil ik dolgraag veranderen.”

Commercial

De ‘Listen to your guts’ commercial is t/m zondag 27 maart te zien in de STER-reclameblokken van de NPO.
Via www.mlds.nl/guts is een campagne T-shirt te koop. Van elk verkocht shirt is acht euro bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringsziekten.

*Onderzoek uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van de MLDS (2019).

MLDS Listen to your guts Crissy

Over de Maag Lever Darm Stichting

De Maag Lever Darm Stichting zet in op een gezonde spijsvertering voor iedereen. Dat doen ze via wetenschappelijk onderzoek, steun aan patiënten en bewustwording. De MLDS bestaat in 2022 veertig jaar. In deze jaren is er veel bereikt. Zoals het bevolkingsonderzoek darmkanker, waarmee we jaarlijks duizenden levens redden. Tegelijkertijd zijn er nog belangrijke stappen te zetten. Zoals het verder ontrafelen van de relatie tussen het darmmicrobioom en onze gezondheid. Meer op www.mlds.nl.

Berichten overzicht