Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Winterpostelein met puree en peterseliesaus

Ankie van der Kruk

Prikkels, december 2016

Ingrediënten

1 kilo winterpostelein, veldsla of spinazie

250 ml sojaroom of rijstroom

1 knolselderij

1 bosje platte peterselie

100 ml groentebouillon of groentekookvocht

2 eetlepels boter, lactosevrije margarine of maïzena

Bereidingswijze

Verwijder de worteltjes van de winterpostelein en was de postelein. Laat het daarna goed uitlekken. Snijd de postelein grof en kook het in een ruime pan (het is niet nodig om extra water toe te voegen). Roer regelmatig om. De groente slinkt erg en is in drie tot vier minuten gaar. Roer daarna een klontje boter of lactosevrije margarine door de groente of bind de groente met een of twee eetlepels maïzena. Breng op smaak met weinig zout en eventueel peper.

23 Recept winterposteleinDe puree maakt u van knolselderij. Schil deze en snijd deze in blokjes. Kook de knolselderij in ruim kokend water met wat zout in ongeveer twintig minuten gaar. Giet af en laat even droogstomen. Pureer de knolselderij en maak er met wat soja- of rijstroom een mooie puree van. Breng op smaak met wat zout en peper. In plaats van knolselderij kunt u ook 750 gram peterseliewortel of zoete aardappel nemen.

Nu is het tijd voor de saus. Snijd een bosje platte peterselie fijn en meng dit met 100 ml groentebouillon en 200 ml soja- of rijstroom. Breng het aan de kook en laat het wat indikken tot een mooie saus. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.


Naschrift redactie

Let op: recepten zijn nooit geschikt voor alle PDS-patiënten. Er kunnen altijd ingrediënten of bereidingswijzen genoemd worden waar uw darmen niet tegen kunnen. Vervang deze producten dan door iets anders of gebruik dit recept niet. Ook kunt u ervoor kiezen om minder van een bepaald product te gebruiken als uw darmen hierop beter reageren.