Oproep: vragenlijst (ex)coronapatiënten

Oproep: vragenlijst (ex)coronapatiënten

De universiteit Antwerpen onderzoekt hoeveel mensen na een COVID-19 (Corona) infectie Prikkelbare Darm Syndroom of andere maag-darmklachten ontwikkelen. Daarom zoeken ze mensen die nu Corona hebben en mensen die Corona gehad hebben.

Symptomen corona

De wereld is in de ban van de COVID-19 pandemie. De typische coronasymptomen zijn koorts, hoesten, kortademigheid, geur- en smaakverlies. Maar de maag en de darmen kunnen echter ook aangetast worden met symptomen zoals misselijkheid, diarree en braken.

Kan Corona PDS veroorzaken?

Sommige infecties hebben effect op de samenstelling van het microbioom, de gezonde bacteriën in de darmen. Mensen die bijvoorbeeld buikgriep hebben gehad, hebben 10% kans om aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom of functionele dyspepsie te ontwikkelen. Het is nog niet bekend of een infectie met COVID-19 ook kan zorgen voor de ontwikkeling van het Prikkelbare Darm Syndroom of functionele dyspepsie.

Onderzoek

De Universiteit van Antwerpen wil onderzoeken hoeveel mensen met een een COVID-19 infectie maag- en darmklachten krijgen. Vervolgens willen ze bepalen hoeveel van deze patiënten daarna Prikkelbare Darm Syndroom of functionele dyspepsie ontwikkelen.

Hiervoor zoeken ze personen ouder dan 18 jaar die COVID-19 hebben of hebben doorgemaakt. Het maakt niet uit of je PDS hebt of niet. Ook als je geen maag- of darmklachten hebt of hebt gehad, kun je meedoen.

Lees meer informatie en vul de vragenlijst in.

Berichten overzicht