Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Vis-artisjokkensalade

Ankie van der Kruk

Prikkels, juni 2019

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 blikjes makreel op water
  • 2 blikjes artisjokharten
  • 2 gele paprika’s
  • 300 gram snoeptomaatjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 4 takjes basilicum
  • 1,5 eetlepel lijnzaadolie
  • 1,5 theelepel balsamicoazijn
  • Zout/peper
  • Sla naar keuze

p19-receptBereidingswijze

Snijd de paprika’s doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Leg ze in een ovenschaal en druppel er wat olijfolie overheen. Rooster de paprika’s 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C. Laat ze afkoelen en snijd ze in kleine reepjes. Halveer de snoeptomaatjes. Maak de dressing van de lijnzaadolie, balsamicoazijn en kappertjes, breng op smaak met peper en zout. Spoel de artisjokharten onder stromend water af en laat ze uitlekken. Snijd ze doormidden. Haal de makreel uit het water en verdeel deze in stukken. Leg enkele slabladen op een schaal en scheur de rest in stukken. Meng de paprika, tomaatjes, fijngesneden basilicum, artisjokharten en makreel met de dressing en leg dit op de slabladeren.

Tip: In plaats van artisjokharten, die niet mogen in de eliminatiefase van het FODMAP-dieet, kun je ook haricots verts nemen.


Naschrift redactie

Let op: recepten zijn nooit geschikt voor alle PDS-patiënten. Er kunnen altijd ingrediënten of bereidingswijzen genoemd worden waar je darmen niet tegenkunnen. Vervang deze producten dan door iets anders of gebruik dit recept niet. Ook kun je ervoor kiezen om minder van een bepaald product te gebruiken als je darmen hierop beter reageren.