Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Vanille-ijs-met-spijstaart

Ankie van der Kruk
Prikkels, December 2014

Ingrediënten:

  • voor het ijs:
    • 500 ml sojamelk, amandelmelk of rijstmelk
    • 250 ml sojaroom, haverroom of rijstroom
    • 1 vanillestokje
    • 6 eidooiers
    • 100 ml agavesiroop
    • ijsmachine
  • voor de spijs:
    • 200 gram blanke amandelen
    • 80 ml agavesiroop

IjstaartBereiding

Maak eerst het ijs. Breng het doorgesneden vanillestokje met de melk aan de kook, en laat het vijftien minuten tegen de kook aan staan.
Klop de eidooiers en de agavesiroop tot het mengsel witschuimig is.
Blijf kloppen en schenk heel voorzichtig, beetje bij beetje, de hete melk erbij.
Doe als laatste de room erbij en schenk alles weer terug in de pan.
Verwarm het geheel onder goed roeren voorzichtig, laat het beslist niet koken.
Als de vla dik wordt en aan de lepel blijft zitten, haal de pan van de warmtebron uit en laat het geheel afkoelen. Leg eventueel om velvorming te voorkomen over de hele vla plastic vershoudfolie.

Schenk, als het geheel goed koud is, het mengel in de ijsmachine. Of schenk het gelijk in de vorm (zie afwerking ijstaart) en roer het mengsel gedurende 3 tot 4 uur elk half uur door totdat het bijna hard is. Duw dan met een lepel of pannenkoekmes het mengsel egaal aan.

Maak nu de amandelspijs
Maal de amandelen heel fijn en mix er dan de agavesiroop doorheen tot het eruit ziet als een deeg.
Het moet goed uitrolbaar zijn. Als het te stevig is, doe er enkele eetlepels water door. Kleur eventueel de spijs door er sap van rood fruit aan toe te voegen.  De blanke spijs blijft twee weken goed in de koelkast.

Afwerking ijstaart

Voor een ijstaart kunt u het ijs in een vorm doen. Als u een langwerpige vorm neemt, kunt u de ijstaart makkelijker afwerken met amandelspijs. Bekleed de vorm dan eerst ruim met vershoudfolie tot over de rand.
Rol de amandelspijs tussen twee vellen magnetronfolie zo uit dat het goed te vormen is. Haal de bovenste folie eraf en vorm de spijs over het ijs.
Smeer het met een plat mes (pannenkoekmes) voorzichtig tegen het ijs aan. Snijd het overtollige spijs weg.

Versier de ijstaart met bijvoorbeeld blaadjes chocolade, besjes of amandelschaafsel.


Naschrift redactie

Let op: recepten zijn nooit geschikt voor alle PDS-patiënten.

Er kunnen altijd ingrediënten of bereidingswijzen genoemd worden waar uw darmen niet tegen kunnen. Vervang deze producten dan door iets anders of gebruik dit recept niet. Ook kunt u ervoor kiezen om minder van een bepaald product te gebruiken als uw darmen hierop beter reageren.