Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Prikkeltjes

01-06-2019

Katja van Meurs

De Prikkeltjes, aan het begin van het blad Prikkels, lees ik altijd met veel belangstelling. Zo ook bij de laatste uitgave. De titel Poeptransplantaties bij PDS onderzocht trok mijn aandacht. Het was een klein bericht waarin gemeld werd dat in Denemarken een onderzoek uitgevoerd is onder 52 patiënten met PDS. De helft kreeg twaalf dagen lang ontlasting van gezonde donoren toegediend via een pil, de andere helft kreeg een placebo. Na een tijdje bleken de mensen met de placebo minder klachten te hebben en dus een betere kwaliteit van leven te hebben dan de mensen die de echte pillen hadden gehad! Wel hadden de mensen die de echte pillen hadden gekregen een grotere diversiteit aan darmbacteriën. De onderzoekers concludeerden hieruit dat een divers darmmicrobioom niet betekent dat PDS-klachten ook verminderen(!).

Opmerkelijk: hoe kan dat nou? Ik denk juist: hoe diverser, hoe beter, en ik ben geïnteresseerd in die poeptransplantaties! Gevarieerd eten, probiotica (met meerdere bacteriestammen), sporten, opletten met medicijnen en zeker met antibiotica. Alles om je darmmicrobioom gezond te houden of te verbeteren.

Egel leest PrikkelsIk heb recent een longontsteking gehad en moest een antibioticakuur nemen. Ik was opgelucht dat ik iets kon nemen tegen de pijn en de ontsteking maar ik baalde, want ik zag in mijn verbeelding al mijn goede darmbacteriën op apegapen liggen… of überhaupt niet meer aanwezig zijn. Een schrikbeeld dus! Ik was zo misselijk van die kuur en kreeg een candida-infectie waar ik ook weer een andere pil voor moest gebruiken. Of ik nu echt meer buikklachten kreeg, kan ik nog niet eens zo zeggen, maar ik ben wel meteen probiotica gaan gebruiken. Ik lijk goed op probiotica te reageren, niet slecht in ieder geval. Mijn buik is wat rustiger en als ik klachten heb, kom ik er sneller doorheen. Maar ik gebruik ook gewoon nog steeds mijn medicijnen, waaronder duspatal en ranitidine. En ik moet blijven opletten met eten, dat is eigenlijk het voornaamste.

Om weer terug te komen op dat onderzoek in Denemarken. Is het niet een heel klein onderzoek? ‘Maar’ 52 patiënten, is dat wel representatief genoeg om tot zo’n conclusie te komen? Een paar bladzijden verder in Prikkels stond een artikel getiteld Poepbacteriën verraden darmziektes. Dit betrof een Nederlands onderzoek, met onder andere 412 PDS patiënten. De studie toonde aan dat door de samenstelling van de darmbacteriën te bekijken er behoorlijk goed voorspeld kan worden of een patiënt PDS of IBD heeft. Het goed in kaart brengen van welke darmbacteriën aanwezig zijn, biedt mogelijkheden om verder te onderzoeken hoe toekomstige behandelmethoden hierop gebaseerd kunnen worden. Ik citeer: “Zodra bekend is welke darmbacteriën goed of slecht zijn voor de gezondheid, kan er verder onderzocht worden hoe de goede bacteriën gestimuleerd kunnen worden in de darm. Toekomstige behandelmethoden kunnen bijvoorbeeld het innemen van probiotica, aanpassingen in het dieet, of zelfs een poeptransplantatie zijn.”

De vraag die dit bij me oproept is: gaat het niet zozeer om diversiteit, maar om de hoeveelheid goede bacteriën van wellicht ‘maar’ één goede stam?