Logoklein (Small)

 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

PDS Online

Wat is PDS online?

PDS online staat voor Prikkelbare Darm Syndroom Online en richt zich op voedings- en dieetadviezen die hierbij van belang zijn.
Via PDS online kunnen mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom online contact maken met een diëtist die gespecialiseerd is in het Prikkelbare Darm Syndroom. PDS online is dan ook meer dan een website. Behalve informatie en de mogelijkheid tot e-mailcontact kan men een webconsult aangaan met beschikbare diëtisten! 

LogoVodiService

PDS online is een initiatief van de PDSB en de online diëtisten organisatie VodiService. Leden van de PDSB kunnen via PDS online contact maken met een gespecialiseerde diëtist en met hem of haar zijn voeding bespreken. 

Waarom is PDS online ontwikkeld?

Ongeveer één miljoen Nederlanders heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom. Het is de meest voorkomende chronische darmstoornis.
Een kwart van hen daarvan consulteert daarvoor regelmatig de huisarts en de diëtist. PDS heeft dus een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven. Het programma PDS-online is een stuk laagdrempelige dan het bezoek aan een diëtist. 
Helaas bestaan er op dit moment nog geen criteria voor een speciaal dieet bij PDS. In het verleden hebben veel dieetadviezen meer schade aangericht dan dat ze een heilzame werking hadden. Toch zijn er patiënten die bij een verandering van hun eetpatroon baat hebben.
In PDS gespecialiseerde diëtisten hebben veel ervaring met het adviseren bij PDS en zijn daarom vindbaar via de website PDS online. 

Hoe werkt het?

De website PDS online is te vinden via:  www.vodiservice.nl/prikkelbare-darm-syndroom

  • Vervolgens klikt u links in het groene vlak op 'Maak contact met de diëtist'.
  • U komt dan op een pagina waarbij u kunt kiezen om contact te maken met een gespecialiseerde diëtist op locatie of online. Als u kiest voor een bepaalde locatie kunt u zelf direct contact opnemen met deze locatie en de gespecialiseerde diëetiste van VodiService.
  • Kiest u voor online begeleiding, dan komt u bij een aanmeldingsformulier (vul in en stel uw vraag), dat u volledig moet invullen en daarna klikken op de knop Versturen.
  • Als het goed is, neemt de in PDS gespecialiseerde webdiëtist van VodiService dan binnen 1 werkdag contact met u op.

Op de website van VodiService treft u ook algemene informatie aan over PDS en wordt er gelinkt naar de website van de PDSB.

Met de diëtist kunnen mensen met PDS een afspraak plannen om vanuit huis in gesprek te gaan met een van de beschikbare diëtisten door middel van een webconsult. 
Het webconsult is een gewoon consult met dat verschil dat je er de deur niet voor uit hoeft!
Door middel van een webcam en een verbinding via breedband internet op je computer thuis kan er een consult worden opgezet.
Uiteraard hebben de diëtisten die deelnemen aan PDS online ook een webcam en de beschikking over breedband internet en zodoende kunnen cliënt en diëtist elkaar zien en spreken via internet en in gesprek gaan over hun voeding/dieet. Ook als de PDS-patiënt geen webcam heeft, kan er toch worden deelgenomen. De diëtist kan de patiënt dan alleen niet zien. 

Wanneer is PDS online bereikbaar?

PDS online is dag en nacht te bereiken via internet.
Voor het webconsult moet een afspraak worden gemaakt met de deelnemende diëtisten. Deze afspraak is via de website te maken. 

Speciaal voor PDS!

Diëtisten die deelnemen aan PDS online hebben speciaal daartoe ontwikkeld materiaal tot hun beschikking om zo goed mogelijk te kunnen inventariseren en adviseren op het gebied van PDS.
Cliënten die met de PDS online diëtisten in gesprek willen, vullen via de website een eenvoudig aanmeldformulier in, dat ontvangen wordt door de diëtist waarmee ze contact willen maken.
De diëtist stuurt de cliënt, nadat die zich heeft aangemeld, vervolgens een uitgebreide vragenlijst toe over PDS. Aan de hand van deze vragenlijst kan goed worden ingespeeld op de persoonlijke situatie waardoor advisering op maat tijdens het webconsult mogelijk wordt. 

Kosten

De kosten zijn 15 euro per kwartier. Consulten met de webdiëtist worden vergoed via de basis verzekering van de zorgverzekeraar.

Voor mensen met PDS ziet de begeleiding er op hoofdlijnen er als volgt uit:

  • Na het aanmelden komt contact tot stand met de gespecialiseerde webdiëtist. Zij vraagt eerst om nadere informatie rondom de PDS-klachten. Dit is gratis.
  • Na ontvangst van deze informatie start de behandeling. Het verwerken van de ontvangen informatie en het evt. nog navragen van specifieke zaken om te komen tot een persoonlijk advies (met variatiemogelijkheden) op maat vraagt gemiddeld genomen een uur (60 euro).
  • Vervolgens wordt in onderling overleg afgestemd over het vervolg van de behandeling. Vaak vraagt dit ook nog een uur (60 euro) aan advisering en begeleiding.