Oproep: deelnemers gezocht voor onderzoek hypnotherapie

Oproep: deelnemers gezocht voor onderzoek hypnotherapie

Onderzoekers van de FORTITUDE-studie zoeken deelnemers. Ze onderzoeken in deze studie hypnotherapie als behandeling voor PDS. Het onderzoek wordt in verschillende ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.

In de FORTITUDE-studie vergelijken de onderzoekers de werkzaamheid en kosteneffectiviteit van 3 behandelingen voor PDS met elkaar:

  • hypnotherapie via een therapeut
  • online hypnotherapie
  • online psycho-educatie (voorlichting en advies)

Hypnotherapie is een bewezen effectieve behandeling voor PDS. Bij deze behandeling wordt via diepe ontspanning door een therapeut de focus gelegd op een gezond lichaam. Door gebruik te maken van de kracht van suggestie kan de behandeling hierdoor voor verlichting van de klachten zorgen.
Nadelen van hypnotherapie zijn echter dat de therapie duur is, niet of maar deels vergoed wordt vanuit de zorgverzekering en er meermaals een afspraak gemaakt moet worden met een therapeut. Online hypnotherapie lijkt in dit opzicht aantrekkelijk. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om de werkzaamheid van deze nieuwe vorm van hypnotherapie als behandeling bij PDS te onderzoeken.

Wat houdt deelname in?

Voorafgaand aan deelname krijg je een medische screening en vul je twee weken lang een dagboek in, waardoor de onderzoekers weten of je kunt deelnemen. Hierna word je geloot voor één van de behandelingen gedurende 12 weken: hypnotherapie via een therapeut, online hypnotherapie of online psycho-educatie (voorlichting en advies). Tijdens de behandeling vul je een online dagboek en vragenlijsten in. Daarnaast kom je drie keer naar het ziekenhuis. Bij volledige deelname ontvang je 100 euro en reiskosten worden vergoed.

Deelnemende ziekenhuizen zijn:

  • Maastricht Universitair Medisch Centrum+ in Maastricht
  • Bernhoven in Uden
  • Medisch Centrum Leeuwarden in Leeuwarden
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede
  • Martini Ziekenhuis in Groningen

Wie kan deelnemen?

Je kunt aan dit onderzoek deelnemen als je tussen de 16 en 65 jaar bent en PDS hebt. Verder is het onder andere van belang dat je geen grote buikoperaties hebt gehad en niet zwanger bent.

Meer informatie?

Wil je meer weten over dit onderzoek of wil je deelnemen? Neem dan contact op met arts-onderzoeker J.T.W. Snijkers en MDL-arts dr. D. Keszthelyi via fortitude-intmed@maastrichtuniversity.nl of 043-3882952.

Berichten overzicht