Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Notencrackers

Ankie van der Kruk

Prikkels, maart 2018

21-crackers-2Ingrediënten          

  • 125 gram ongezouten noten naar keuze, bijvoorbeeld walnoten, amandelen, hazelnoten*
  • 75 gram zaden en pitten naar keuze, bijvoorbeeld lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten,  pijnboompitten, sesamzaad*
  • 1 eetlepel gesmolten boter/lactosevrije margarine of kokosolie
  • 1 ei
  • zeezout/peper
  • eventueel 2 eetlepels fijngesneden verse kruiden, bijvoorbeeld tijm of bieslook

Bereidingswijze

Maal alle droge ingrediënten fijn in een keukenmachine en meng deze daarna goed met de boter en het ei tot een soort deeg. Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het met een deegroller uit tot een dikte van 3 mm voor crackers, of dunner als je toastjes wilt. Trek het bovenste bakpapier eraf en snijd het deeg in rechthoeken of vierkantjes. Leg het bakpapier met het deeg op een rooster in het midden van een voorverwarmde oven op 180 graden. Dunne crackers zijn na 10 minuten klaar, dikkere crackers duren 15-20 minuten. Als de crackers lichtbruin zijn, zijn ze klaar. Laat de crackers goed afkoelen, daarna kun je de stukjes losmaken van het bakpapier. Je kunt ze naar eigen smaak beleggen, maar ze smaken zonder beleg ook goed.

*Neem noten, zaden en pitten die je goed verdraagt.


Naschrift redactie

Let op: Recepten zijn nooit geschikt voor alle PDS-patiënten. Er kunnen altijd ingrediënten of bereidingswijzen genoemd worden waar je darmen niet tegen kunnen. Vervang deze producten dan door iets anders of gebruik dit recept niet. Ook kun je ervoor kiezen om minder van een bepaald product te gebruiken als je darmen hierop beter reageren.