Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Zorgverzekering kiezen

Geplaatst op 11-12-2016  -  Categorie: Nieuws

De nieuwe zorgverzekeringspolis is weer binnen. Welke zorgverzekering kiest u voor 2017? Patiëntenfederatie Nederland biedt hulp! 

Eén op de vijf mensen heeft moeite een goede zorgverzekering te kiezen. Er zijn veel polissen, het is ingewikkeld en mensen krijgen te weinig informatie om echt goed te kunnen kiezen. Niet iedereen weet waar hij of zij op moet letten bij het kiezen. En soms is onduidelijk wat wel én wat niet wordt vergoed. Een goed beeld geven deze straatinterviews.

Duidelijk en betaalbaar

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat de informatie over zorgverzekeringen en polissen duidelijk en bruikbaar moet zijn als mensen een passende zorgverzekering zoeken. Ook vinden ze dat de zorg en dus ook de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar moet zijn. Daar gaan ze zich dit jaar weer hard voor maken.

Informatie voor patiënten

Tips voor iedereen

 • Schrijf op welke zorg u volgend jaar nodig heeft. Houd dit lijstje erbij als u een zorgverzekering kiest.
 • Uw polis voor de zorgverzekering verandert elk jaar. Ga na wat uw basisverzekering volgend jaar betaalt. Ga met uw lijstje ook na of u een aanvullende verzekering nodig heeft, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of de tandarts.
 • Besluit of u een 'naturapolis' kiest. Met deze polis worden ziekenhuizen en dokters vergoed, waar de zorgverzekeraar afspraken mee heeft. Bij veel naturapolissen heeft u een ruime keuze. Als u toch naar een andere dokter gaat, moet u bijbetalen.
  U kunt ook een vaak duurdere 'restitutiepolis' kiezen. Dan kunt u zelf ziekenhuizen en artsen kiezen.
 • Wilt u een naturapolis? Ga dan na of er afspraken zijn gemaakt met uw dokters, ziekenhuizen en andere zorgverleners. Kijk op de website van de zorgverzekeraar of bel.
 • Kies of u een hoger eigen risico wilt. Dan wordt de verzekering goedkoper. Maar als u zorg nodig heeft, moet u dat bedrag wel eerst zelf betalen. Bedenk of u dat risico wilt en kunt lopen.
  Heeft u veel zorg nodig? Dan is een hoog eigen risico vaak onvoordelig.
 • Ga op basis van uw wensenlijst na welke zorgverzekering het beste bij u past. Vergelijkingssites kunnen u daarbij helpen.
 • Kies uw zorgverzekering. Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekering? Bel de zorgverzekeraar en stel uw vragen. Of kijk goed op zijn website. Dan weet u bijvoorbeeld zeker dat er contracten zijn met uw dokters. En dat u niet hoeft bij te betalen.

Tips voor mensen met een chronische ziekte

 • Ga altijd na of de zorgverzekeraar voor uw nieuwe polis contracten heeft afgesloten met uw zorgverleners.
 • Heeft u ieder jaar veel zorg nodig? Dan is een vrijwillig eigen risico onvoordelig. De kans is groot dat u uw eigen risico helemaal moet betalen. En dat bedrag (uw risico) is altijd hoger dan de totale premiekorting.
 • Aanvullende pakketten veranderen ieder jaar. Kijk goed wat uw aanvullende verzekering nog vergoed. Past dit nog bij uw zorggebruik? Krijgt u bijvoorbeeld nog de fysiotherapiebehandelingen vergoed die u nodig hebt?
 • Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Ga dan eerst na of u wel geaccepteerd wordt voor de aanvullende zorgverzekering. Er kan voor de aanvullende verzekering een medische selectie gelden, waardoor u een hogere premie moet betalen.
 • Gebruikt u hulpmiddelen? Of leent u hulpmiddelen? Ga dan na of de nieuwe zorgverzekeraar contracten heeft met uw huidige leveranciers.
 • Gebruikt u (veel) medicijnen? Kijk of de zorgverzekeraar deze vergoedt. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt alleen de goedkopere merken (voorkeursbeleid).

Infokaart zorgverzekering kiezenPrikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: