Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Zorgstandaard chronische pijn

Geplaatst op 18-06-2017  -  Categorie: Nieuws

De pijnzorg in Nederland moet beter, vonden patiënten, beroepsbeoefenaren en wetenschappers. Zij ontwikkelden de Zorgstandaard Chronische Pijn. Deze kan ingezet worden als leidraad voor goede zorg bij chronische pijn.

De zorgstandaard beschrijft optimale pijnzorg vanuit patiëntperspectief. Goede pijnzorg vraagt om een integrale benadering en een multidisciplinaire aanpak. De zorgstandaard is ontwikkeld door professionals en patiënten en is geautoriseerd door verschillende wetenschappelijke verenigingen.

Download de zorgstandaard chronische pijn

Dagelijks pijn

In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen dagelijks pijn. Chronische pijn heeft een grote impact op het dagelijks functioneren, stemming, arbeidsverzuim en arbeidsongeschiktheid. Er is sprake van chronische pijn als pijnklachten langer dan 3 maanden aanhouden. Enkele veel voorkomende voorbeelden zijn: chronische rugpijn, chronische hoofdpijn en fibromyalgie.

Behandelingen

Niet iedereen met chronische pijn wordt behandeld. Er is een grote variatie aan behandelingen. Een recente inventarisatie onder Nederlandse patiënten met chronische pijn laat zien dat de kwaliteit van pijnbestrijding als matig wordt ervaren. De werkgroep Chronische Pijn van de Regieraad Kwaliteit van Zorg heeft aanbevelingen gedaan om de zorg voor mensen met chronische pijn te verbeteren. Eén van die aanbevelingen was het ontwikkelen van een multidisciplinaire zorgstandaard.

pijnsamenPijnalliantie Nederland

Diverse beroeps- en patiëntenverenigingen hebben in april de krachten gebundeld in de Pijnalliantie in Nederland (P.A.I.N.)  De alliantie richt zich op het verbeteren van zorg en kwaliteit van leven voor mensen met chronische pijn. Verder treedt de nieuwe Pijnalliantie op als het centrale orgaan voor interdisciplinaire pijn in Nederland. P.A.I.N. is lid van de Europese Federatie voor pijn (EFIC) en de wereld pijnfederatie (IASP).

Bronnen:

 Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: