Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Groot tekort aan toegankelijke toiletten in Nederland

Geplaatst op 29-09-2016  -  Categorie: Nieuws

PERSBERICHT
Patiëntenorganisaties luiden de noodklok

In Nederland zijn zo’n 6400 publiek toegankelijke toiletten. Dat is voor veel buikpatiënten te weinig, zo blijkt uit een inventarisatie van de Maag Lever Darm Stichting en diverse patiëntenverenigingen. Zij vragen daarom via het platform waarkaniknaardewc.nl aan het Nederlands publiek om een steunbetuiging te tekenen, en aan winkelketens en horecazaken of zij hun toiletten toegankelijk willen maken.

Hier kan ik naar de wcOm te weten te komen hoeveel toegankelijke toiletten er in Nederland zijn polste de Maag Lever Darm Stichting bij de 30 grootste gemeenten. Velen daarvan verwezen naar de app HogeNood, een applicatie waarin bijvoorbeeld winkels en hotelketens zich kunnen aanmelden. Op de app van HogeNood staan in totaal 5000 toegankelijke toiletten geregistreerd, waar mensen (al dan niet tegen betaling) terecht kunnen. Daarnaast stellen winkels als de Albert Heijn en de Jumbo, als onderdeel van hun servicevoorwaarden, toiletruimte beschikbaar aan hun klanten en zijn er toiletten toegankelijk via 2theloo en Vendor. Worden alle toiletten bij elkaar opgeteld, dan is het aantal publiek toegankelijke toiletten ongeveer 6400 in heel Nederland.

Buikpatiënten durven niet op stap te gaan

De Maag Lever Darm Stichting lanceert daarom samen met de patiëntenverenigingen CCUVN, PDSB, de Stomavereniging en SPKS het platform 'waarkaniknaardewc.nl'. "Het is heel mooi dat zo veel bedrijven hun toiletruimte aanbieden, maar voor buikpatiënten is het nog veel te weinig", aldus Bert Kuipers, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. "We horen nu al vele verhalen van patiënten die niet op stap durven te gaan, uit angst om niet naar de WC te kunnen. Dat is een bijzonder vervelende situatie, die toch vrij eenvoudig opgelost kan worden."

Het platform kaart een tekort aan toegankelijke toiletten aan, waarop  mensen een steunbetuiging kunnen tekenen. Maar dit platform biedt ook al oplossingen. Patiënten kunnen hier zien waar ze zonder problemen naar de WC kunnen.  En er is ook een plek waar retailers zich kunnen aanmelden om hun toiletruimte aan te bieden, zodat het aantal toegankelijke WC's steeds beter zal gaan worden.

Steunbetuiging

"Hoe meer mensen de steunbetuiging willen tekenen, hoe beter", aldus Kuipers. Met de steunbetuiging gaan de patiëntenorganisaties actief retailers benaderen om toiletruimte aan te bieden. Daarnaast willen ze in de toekomst in overleg met gemeenten en vastgoedexploitanten om zo tot meer oplossingen te komen.

Logo hier kun je naar de wcSticker op de deur

Het platform introduceert daarnaast een nieuw logo, dat winkelketens op hun etalageruit of deur kunnen plakken. Kuipers: "Buikpatiënten weten nu lang niet altijd waar ze terecht kunnen. In de toekomst willen we dat dat anders is. Onder andere door een sticker op de etalageruit of winkeldeur met de tekst ‘hier kun je naar de WC."

Over waarkaniknaardewc.nl

Het platform waarkaniknaardewc.nl is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, in samenwerking met de CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland), PDSB (Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging), Stomavereniging en SPKS (Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal). Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: