Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Taboe en stigma bij maag-, darm- en leveraandoeningen

Geplaatst op 22-02-2020  -  Categorie: Nieuws

Ruim 40% van de twee miljoen mensen met een spijsverteringsaandoening of stoma heeft het gevoel dat er een taboe of stigma rust op hun aandoening. Die taboes en stigma’s hebben invloed op het dagelijks leven van de patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

infographic-taboe-onderzoek-mldsUit het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 3.647 patiënten, blijkt verder dat één op de vier mensen moeite heeft om de klachten voor de eerste keer ter sprake te brengen bij een arts. En ook als een diagnose eenmaal gesteld is, vertelt men het niet aan iedereen, uit angst om anders aangekeken of behandeld te worden. Een klein deel (14%) schaamt zich voor hun aandoening. Daarnaast heeft de helft van de mensen last van verkeerde beeldvorming over hun aandoening.

De taboes en stigmatisering hebben grote invloed op het dagelijks leven. Zo krijgt bijna drie van de tien mensen te maken met een verandering in de meest hechte relaties. Eén op de tien mensen gaat minder vaak de deur uit als gevolg van de aandoening of stoma. Daarnaast heeft een kwart van de mensen het gevoel de aandoening of stoma te moeten verbergen, en krijgt ruim tien procent van de werkenden en scholieren te maken met discriminatie.

Het taboe dat mensen graag willen doorbreken is de onbespreekbaarheid van hun aandoening. Ook het gebrek aan erkenning en de onderschatting van de dagelijkse gevolgen worden veel genoemd. Het vergroten van de kennis in de samenleving wordt gezien als de beste strategie om taboes en stigma’s te doorbreken. Alle deelnemers aan het onderzoek vragen aandacht voor openbare toiletvoorzieningen als belangrijke voorwaarde om aan het maatschappelijk verkeer te kunnen deelnemen.

Het onderzoek

Het onderzoek ‘Taboe en stigma bij maag-, darm- en leveraandoeningen’ werd uitgevoerd door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de Alvleeskliervereniging AVKV), de Stomavereniging, de Stichting voor patiënten met kanker aan het spijsverteringskanaal (SPKS), de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB), de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging (CCUVN) en de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: