logo

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Prikkelbare Darm Syndroom door schimmels?

Geplaatst op 23-07-2017  -  Categorie: Nieuws

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening. Deze disbalans staat in verband met de pijnklachten die optreden bij PDS.

Dit blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam, in samenwerking met TNO en de Universiteit van Maastricht, dat 15 juni gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology.

Bacteriën en schimmels in de darmenTot nu toe ging bij onderzoek naar PDS de belangstelling van wetenschappers vooral uit naar de bacteriële samenstelling van de darmen (het microbioom). Inmiddels is bekend dat schimmels van nature in de darm voorkomen, ook bij gezonde mensen. Nu is bij PDS-patiënten voor het eerst aangetoond dat zij een veranderde schimmelsamenstelling (mycobioom) hebben, waarbij zowel de diversiteit van de schimmels als hun onderlinge verhouding anders is.

Er is nog meer onderzoek nodig om het verband tussen schimmels en PDS aan te tonen en om een mogelijke behandeling te ontwikkelen. 

Bron: http://next.amc.nl/web/actueel/nieuwsdetail/-prikkelbare-darm-mogelijk-veroorzaakt-door-schimmels.htm

In ons ledenblad Prikkels van september 2017 zal meer informatie over dit onderzoek te lezen zijn. Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: