Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

PDS door afwijking op chromosoom?

Geplaatst op 06-05-2018  -  Categorie: Nieuws

Erfelijke varianten op chromosoom 9 kunnen mogelijk het risico op PDS bij vrouwen verhogen. Dat concluderen onderzoekers van een groot internationaal onderzoek. Dit kan mogelijk verklaren waarom PDS vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Egel buikDe oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is nog niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol, zoals een verstoorde communicatie tussen de hersenen en darmen en de samenstelling van de darmbacteriën. Ook erfelijke aanleg speelt mogelijk een rol bij PDS. Een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van Zweedse onderzoekers, heeft nu erfelijke varianten geïdentificeerd die het risico op PDS bij vrouwen mogelijk vergroten.

Varianten op chromosoom 9

De onderzoekers vergeleken het DNA-profiel van 9.576 Britten met PDS en 336.499 Britten zonder PDS. Vervolgens bevestigden ze hun bevindingen bij 2.045 patiënten uit Zweden, België, Nederland, Italië en de VS. De onderzoekers vonden DNA-varianten die het risico op PDS mogelijk verhogen, maar alleen bij vrouwen en met name bij vrouwen die vooral last hebben van verstopping. Volgens de onderzoekers verklaart dit mogelijk waarom PDS vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. De varianten bevinden zich in een gebied op chromosoom 9 dat eerder in verband werd gebracht met de leeftijd van de eerste menstruatie. Welke individuele genen een rol spelen, is nog niet bekend. Om dat uit te zoeken, is meer onderzoek nodig.

Meer weten?

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Gastroenterology.
Darmgezondheid maakte een samenvatting in het Nederlands. 

 Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimdanedel.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word lid! De voordelen op een rij: