Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Oproep: Onderzoek naar emotiebeleving bij PDS (in Leuven)

Geplaatst op 15-07-2019  -  Categorie: Oproepen

Kato Dens is masterstudent geneeskunde aan de KU Leuven. Ze werkt momenteel aan een onderzoek omtrent PDS met als titel Fysieke waarneming van emoties bij patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom.

Egels arm omheenMet dit onderzoek tracht ze de rol van emoties bij PDS te verduidelijken. Iedereen kent wel het gevoel van vlinders in de buik of een maag die samenknijpt van angst, maar worden deze sensaties door PDS'ers op dezelfde manier ervaren als door mensen zonder PDS? Gezien de sterke link tussen hersenen en het maagdarmstelsel is de invloed van emoties op maagdarmklachten en de invloed van klachten op onze stemming een belangrijk punt van interesse.

Haar hypothese (de stelling die ze wil onderzoeken) luidt: Door aanwezige maagdarmklachten worden positieve emoties die waargenomen worden ter hoogte van de buikregio (zoals verliefde kriebels in de buik) als minder positief ervaren bij PDS-patiënten vergeleken met gezonde proefpersonen, terwijl negatieve emoties die waargenomen worden ter hoogte van de buikregio (zoals angst) als negatiever worden ervaren.

Om deze hypothese te onderzoeken, is ze op zoek naar ongeveer 50 PDS-patiënten. Tijdens het onderzoek ga je eenmalig naar de KU Leuven, waar je in ongeveer 30 minuten een computertestje rond emotiegewaarwording uitvoert. Ook moet je een uitgebreide online vragenlijst invullen. Dit kan thuis en duurt ongeveer 90 minuten. De verwerking van de gegevens in het onderzoek gebeurt volledig anoniem. Je krijgt geen vergoeding, maar helpt onderzoekers wel weer een beetje wijzer te worden omtrent de complexe pathologie die PDS is.

Als je wilt meedoen, kun je Kato mailen via sned.otak.[antispam].@student.kuleuven.be.Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: