Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Oproep: deelnemers gezocht voor onderzoek hypnotherapie

Geplaatst op 25-09-2019  -  Categorie: Oproepen

Onderzoekers van de FORTITUDE-studie zoeken deelnemers. In deze studie wordt hypnotherapie als behandeling voor PDS onderzocht. Het onderzoek wordt in verschillende ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.

Egel therapieIn de FORTITUDE-studie wordt de werkzaamheid en kosteneffectiviteit tussen 3 behandelingen voor PDS met elkaar vergeleken: hypnotherapie via een therapeut, online hypnotherapie en online psycho-educatie (voorlichting en advies). Hypnotherapie is een bewezen effectieve behandeling voor PDS. Bij deze behandeling wordt via diepe ontspanning door een therapeut de focus gelegd op een gezond lichaam. Door gebruik te maken van de kracht van suggestie kan de behandeling hierdoor voor verlichting van de klachten zorgen. Nadelen van hypnotherapie zijn echter dat de therapie duur is, niet of maar deels vergoed wordt vanuit de zorgverzekering en er meermaals een afspraak gemaakt moet worden met een therapeut. Online hypnotherapie lijkt in dit opzicht aantrekkelijk. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om de werkzaamheid van deze nieuwe vorm van hypnotherapie als behandeling bij PDS te onderzoeken.

Wat houdt deelname in?

Voorafgaand aan deelname krijg je een medische screening en vul je twee weken lang een dagboek in, waardoor de onderzoekers weten of je kunt deelnemen. Hierna word je geloot voor één van de behandelingen gedurende 12 weken: hypnotherapie via een therapeut, online hypnotherapie of online psycho-educatie (voorlichting en advies). Tijdens de behandeling vul je een online dagboek en vragenlijsten in. Daarnaast kom je drie keer naar het ziekenhuis. Bij volledige deelname ontvang je 100 euro en reiskosten worden vergoed.

Deelnemende ziekenhuizen zijn:

  • Maastricht Universitair Medisch Centrum+ in Maastricht
  • Bernhoven in Uden
  • Medisch Centrum Leeuwarden in Leeuwarden
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede
  • Martini Ziekenhuis in Groningen

Wie kan deelnemen?

Je kunt aan dit onderzoek deelnemen als je tussen de 16 en 65 jaar bent en PDS hebt. Verder is het onder andere van belang dat je geen grote buikoperaties hebt gehad en niet zwanger bent.

Meer informatie?

Wil je meer weten over dit onderzoek of wil je deelnemen? Neem dan contact op met arts-onderzoeker J.T.W. Snijkers en MDL-arts dr. D. Keszthelyi via demtni-edutitrof.[antispam].@maastrichtuniversity.nl of 043-3882952.

fortitude-studiePrikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: