Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Oproep: deelnemers gezocht voor FODMAP fMRI studie

Geplaatst op 28-04-2019  -  Categorie: Oproepen

Onderzoekers aan de Katholieke Universiteit Leuven zijn op zoek naar deelnemers voor hun onderzoek waarin ze kijken naar de hersenactiviteit na inname van FODMAPs. Dit zijn koolhydraten in voeding die slecht opgenomen worden door de darmen.

fodmap-fmri-studieDe onderzoekers denken dat mensen met PDS extra gevoelig zijn voor de gasproductie en de toegenomen waterinhoud in de darmen na inname van FODMAPs. Om dit te onderzoeken, willen ze de hersenactiviteit na inname van fructanen in kaart brengen met MRI, in controlepersonen en mensen met PDS. Ook zal met MRI gekeken worden naar veranderingen in de waterinhoud en motiliteit van het maagdarmstelsel. Tot slot zal worden nagegaan of deze effecten verklaard kunnen worden door veranderingen in hormonen die geproduceerd worden door het maagdarmstelsel. 

Wat houdt deelname in?

De studie bestaat uit 3 bezoeken van ongeveer 4 uur die zullen plaatsvinden op de onderzoeksafdeling in het Universitair Ziekenhuis Leuven, campus Gasthuisberg. De periode tussen de bezoeken bedraagt minimaal 1 week. Op elk bezoek zal een andere oplossing toegediend worden (fructanen, glucose, water), waarna de hersenactiviteit en maagdarmwerking vergeleken zullen worden tussen de drie condities. Deelnemers ontvangen een vergoeding van € 300,-.

Wie kan deelnemen?

De onderzoekers zijn op zoek naar rechtshandige vrouwen. Je kunt niet deelnemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft, medicatie neemt die inwerkt op het centraal zenuwstelsel (zoals antidepressiva, morfine, antipsychotica, etc.), psychologische of neurologische aandoeningen hebt, of in een actieve fase van het FODMAP-dieet zit, onder begeleiding van een diëtist.

Meer informatie?

Als je interesse hebt of meer informatie wilt, kun je contact opnemen met onderzoeker Imke Masuy via yusam.ekmi.[antispam].@kuleuven.be of +32 16 32 54 02.Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: