Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Oproep: vragenlijst opnamen in de spreekkamer

Geplaatst op 22-01-2019  -  Categorie: Oproepen

Je mag het gesprek met je zorgverlener opnemen, wist je dat?

Eind 2017 is er een wet aangenomen waarin staat dat je als patiënt altijd een geluidsopname mag maken van het gesprek met je zorgverlener in de spreekkamer. Je kunt het gesprek dan thuis nog eens rustig naluisteren en indien gewenst delen met je naasten. Dit kan fijn zijn als je het bijvoorbeeld lastig vindt om informatie te onthouden of te begrijpen, of wanneer je op basis van de informatie een keuze moet maken voor een behandeling.

Een belangrijk gegeven is dat toestemming van de zorgverlener voor het maken van de opname niet (meer) noodzakelijk is. Uiteraard is het wel zo netjes om je zorgverlener van te voren in te lichten. Dat kan misschien even spannend zijn, vooral wanneer je je zorgverlener al een tijdje kent. Toch is het raadzaam je behoefte kenbaar te maken en samen tot afspraken te komen.

Wil je meedoen aan een klein onderzoekje?

Willemijn Engberts is masterstudent aan de Radboud Universiteit en doet een kleinschalig onderzoek naar het effect van geluidsopnames in de spreekkamer. Heb je binnenkort een afspraak met je zorgverlener en wil je na het gesprek online enkele vragen van Willemijn beantwoorden, dan is zij hier erg mee geholpen! Je ontvangt de vragen gewoon via de mail.

Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar strebgne.w.[antispam].@student.ru.nl. Het is fijn als je dan direct aangeeft of je van plan bent het gesprek met je zorgverlener op te nemen of niet (als je geen voorkeur hebt, dan zal Willemijn je vragen om wel/geen geluidsopname te maken). Na je aanmelding ontvang je van Willemijn een e-mail met algemene informatie over het onderzoek, tips en eventueel een instructie voor het maken van de opname. Je hoeft zelf verder niets meer te doen, je ontvangt na je afspraak automatisch de vragenlijst via de e-mail. De resultaten worden anoniem verwerkt.

Een opname maken en gebruiken

Het gesprek neem je op met de dictafoon op je telefoon of tablet. Dit is over het algemeen voor iedereen goed te doen. De meeste telefoons en tablets beschikken standaard over een dictafoon-app. Zo niet, dan kunt u een dictafoon downloaden via bijvoorbeeld de App Store of Google Play.

Vervolgens mag je de opname zélf gebruiken en delen met je naasten. Het is zonder toestemming van je zorgverlener niet toegestaan om de opname openbaar te maken en (online) te delen met een groter publiek, bijvoorbeeld via Facebook. De opname is voor gebruik binnen de privékring.Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: