Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Campagne Open over PDS

Geplaatst op 07-01-2018  -  Categorie: Nieuws

Naar schatting heeft 10 tot 15% van de Nederlanders heeft van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch is deze aandoening bij veel mensen onbekend. Patiënten praten er niet altijd over, want PDS heeft te maken met spijsvertering en ontlasting. En dus gaat het gepaard met schaamte. Wij willen helpen om te komen tot meer begrip. Meer openheid over PDS. Doe je mee? 

Voor veel mensen is de spijsvertering vanzelfsprekend. In het geval van PDS is dat niet zo. PDS kan leiden tot zeurende, krampende of stekende pijn, die heel heftig kan zijn. Van plotselinge diarree (waardoor je snel een toilet nodig hebt) tot obstipatie, met een voortdurend opgeblazen gevoel. De impact van PDS op het dagelijks leven is groot. 20% van de PDS-patiënten voelt zich belemmerd in zijn of haar sociale leven. Zo’n 48% voelt zich belemmerd op het werk of op school. Bij 1 op de 10 zijn de klachten zo erg, dat werken niet mogelijk is.

Campagne Open over PDS

Wij - de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en de vereniging van Maag Darm Leverartsen (NVMDL), willen hier heel graag iets aan veranderen. Dit doen we met de campagne Open over PDS en de website www.openoverpds.nl. We willen graag dat patiënten er makkelijker over kunnen en durven praten. Zodat de omgeving het beter begrijpt en snapt dat PDS een serieuze aandoening is. kerstavond-met-pdsOnze 5 doelen: 

  • Kennis over PDS vergroten
  • Meer begrip in de samenleving
  • Diagnosetraject verbeteren
  • Betere behandeling
  • Zorgkosten verlagen

Verhalen van patiënten

Naast feiten en cijfers over PDS zijn verhalen van patiënten een belangrijk onderdeel van de verdere uitingen in de campagne. Jij kunt daarbij helpen! We zijn op zoek naar mensen die willen vertellen hoe groot de impact van de aandoening is op het dagelijks leven. De moeite die je kunt ervaren bij het naar school brengen van de kinderen. De schroom die je kunt voelen om je ziek te moeten melden. De last wanneer je die afspraak met je vrienden moet afzeggen. Zijn dit voor jou herkenbare situaties? Jouw verhaal kan veel betekenen om PDS en de impact ervan bespreekbaar te maken. Wanneer je een bijdrage wilt leveren kun je een mail sturen naar neledlaahrev.[antispam].@mlds.nl. Op basis van de ingezonden verhalen wordt een selectie gemaakt. Die verhalen worden uitgewerkt in interviews en ingezet voor de campagne.

Meer begrip, minder last

Ook willen we graag de zorg voor PDS-patiënten verbeteren. We willen er aan meewerken dat ze sneller de juiste diagnose krijgen, dat ze meer kennis en inzicht in PDS en hun klachten krijgen en dat ze effectiever behandeld kunnen worden. Zodat naast meer begrip in de maatschappij, de last die patiënten hebben van hun PDS juist minder wordt. Meer begrip, (veel) minder last. Daar doen we het voor!

Teken de steunbetuiging

Wil jij laten weten dat je achter ons initiatief staat? Dat je met de patiënten meeleeft en onze doelstellingen onderstreept? Teken dan onze steunbetuiging. Zodat PDS-patiënten zich gesteund voelen en weten dat ze niet alleen staan!

Teken de steunbetuiging

open-over-pdsPrikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: