Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Nederlanders doen grote boodschap vaak 's ochtends

Geplaatst op 09-03-2016  -  Categorie: NieuwsMLDS Infographic PoepgedragNL87% van de Nederlanders doet het liefst ’s ochtends hun grote boodschap, zo blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting in het kader van Nationale Poepdag. De dag waarop mensen aangespoord worden om regelmatig hun ontlasting te controleren vindt dit jaar plaats op woensdag 9 maart.

Op de vraag welk moment van de dag het meest in trek is voor een uitgebreid toiletbezoek, geeft 87% van de Nederlanders aan het liefst ’s ochtends op het toilet te zitten. Het merendeel van de Nederlanders doet hier zo’n twee tot drie minuten over. Mannen daarentegen nemen wat langer de tijd. Vier op de tien mannen geeft aan langer dan vier minuten nodig te hebben voor een grote boodschap. Dit ten opzichte van drie op de tien vrouwen. Ook ouders van kinderen onder de twaalf jaar zitten gemiddeld langer op het toilet.

Man heeft minder moeite

Mannen blijken minder moeite te hebben om hun behoefte te doen op andermans toilet dan vrouwen. Zo geeft 56,1% van de mannen aan geen problemen te hebben met een grote boodschap op het werk ten opzichte van 29% van de vrouwen. Ook in horecagelegenheden (39% ten opzichte van 24%), bij vrienden (48,9% ten opzichte van 30,9%) of bij familie (58,6% ten opzichte van 43,2%) brengt de man sneller een bezoek aan het toilet.

Vrijwel alle Nederlanders geven aan weleens achterom te kijken voordat ze het toilet doorspoelen. Een erg belangrijk gegeven, aangezien ontlasting veel vertelt over iemands gezondheid. Kleur, structuur en frequentie van de ontlasting zeggen veel over de darmgezondheid. Daarbij kan de aanwezigheid van bloed in de ontlasting wijzen op darmkanker. Met name 50-plussers zijn zich hiervan bewust. Drie op de vier controleert hun ontlasting altijd op symptomen als de aanwezigheid van bloed of slijm.

Nationale Poepdag

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Aangezien ontlasting veel vertelt over iemands gezondheid, heeft de Maag Lever Darm Stichting de Nationale Poepdag in het leven geroepen. Henny Huisman onthult tijdens de tweede editie van de Nationale Poepdag op woensdag 9 maart de grootste wc-rol van Nederland.

 

Bron: MLDSPrikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: