Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Linaclotide vanaf september vergoed

Geplaatst op 17-07-2015  -  Categorie: Nieuws

Volwassenen met matig tot ernstig Prikkelbare Darm Syndroom met verstopping kunnen vanaf september 2015 het medicijn linaclotide vergoed krijgen. Alleen een MDL-arts kan, onder strikte voorwaarden, het medicijn voorschrijven.

Op 17 juli 2015 kregen de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en de Nederlandse Vereniging van Maag-Lever-Darm-artsen (NVMDL) goed bericht: De minister van VWVS heeft het advies van het Zorginstituut van eind mei overgenomen.

Op recept verkrijgbaar

Dit betekent dat linaclotide per 1 september wordt opgenomen in bijlage 1B van het geneesmiddelenvergoedingensysteem. Per die datum kunnen PDS-patiënten het ook voorgeschreven krijgen van hun MDL-arts en is het medicijn verkrijgbaar in Nederlandse apotheken.

PDSB tevreden

De PDS Belangenvereniging, de NVMDL en fabrikant Almirall hebben zich lange tijd ingezet voor vergoeding van linaclotide. We zijn dan ook erg blij dat onze inspanningen nu eindelijk beloond worden.
De PDSB en de NVMDL hebben uiteraard geen belang bij de verkoop van dit medicijn, maar hebben zich hard gemaakt voor vergoeding om PDS-patiënten te helpen. Linaclotide kan net als andere medicijnen bij een deel van de PDS-patiënten de klachten verminderen. Omdat PDS-patiënten zo verschillend zijn, willen we graag dat zoveel mogelijk verschillende behandelingen beschikbaar zijn en vergoed worden, zeker als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ze goed kunnen werken.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden waaronder linaclotide vergoed wordt per september:

  • Huisartsen schrijven geen linaclotide voor.
  • Patiënten met matig tot ernstig PDS met verstopping moeten eerst minimaal een jaar zijn behandeld volgens de NHG-standaard of Multidisciplinaire Richtlijn voor Prikkelbare Darm Syndroom. Als dit niet voldoende werkt kunnen ze worden doorverwezen naar een Maag-Darm-Lever-arts in een ziekenhuis.
  • Als de patiënt aan de voorwaarden van het protocol voldoet (met een bepaalde minimum klachtenscore) kan de MDL-arts een proefbehandeling met linaclotide starten.
  • Als de klachten dankzij linaclotide dan volgens het protocol voldoende afnemen, kan de patiënt langere tijd linaclotide voorgeschreven krijgen.
  • De genoemde richtlijnen voor PDS moeten op termijn worden aangepast.

 

 Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: