Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

PDS Belangenvereniging zet zich in voor goede voorlichting en tegen misleidende reclame

Geplaatst op 21-10-2018  -  Categorie: Nieuws

De PDSB komt op voor de belangen van PDS-patiënten en vindt goede eerlijke voorlichting belangrijk. Daarom hebben we een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie wegens misleiding in de advertentie van Kijimea. Helaas had de commissie onvoldoende begrip voor de medische feiten.

Egel krant

Probiotica

Al jaren staan in alle kranten advertenties over Kijimea. Ook is er een reclame op tv. Kijimea is één van de vele merken probiotica: goede bacteriën voor de darmen. Iedere probiotica kan in principe bij een deel van de PDS-patiënten helpen: als je darmen de bacteriestammen die erin zitten nodig hebben. Er is dan ook niets mis met het product. De reclame en de advertentie zijn echter zeer misleidend en bevatten bovendien medische onjuistheden. Dit kwam ook aan de orde in tv-programma Radar.

Onjuistheden en misleiding

De PDSB vindt goede voorlichting heel belangrijk. Bovendien komen wij op voor de belangen van PDS-patiënten. In mei heeft het PDSB-bestuur daarom, mede namens alle artsen van onze Raad van Advies en MDL-arts Ad Masclee, een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. De klacht bevatte een lange lijst met misleidende punten en onjuistheden.
Onze belangrijkste punten zijn:

1. PDS komt veel minder voor dan de advertentie beweert. Volgens wetenschappelijke onderzoeken heeft 10-15% van de Nederlanders PDS, ongeveer 1,7 tot 2,5 miljoen mensen. Geen 3,5 miljoen zoals in de advertentie staat. In de advertentie staat ook dat mensen PDS kunnen hebben met maar één symptoom, terwijl dat volgens de internationale wetenschappelijke Rome-IV-criteria onmogelijk is.

2. Het onderzoek naar de werking is zeer mager. Er is maar één onderzoek, van zeven jaar geleden, waarbij slechts 54 PDS-patiënten de bacterie Bifidobacterium bifidum MIMBb75 kregen. Zij zijn maar vier weken gevolgd. Een goed wetenschappelijk onderzoek duurt minstens drie maanden en wordt uitgevoerd onder veel meer patiënten. Ook is niet gecontroleerd of de bacterie na het innemen wel in de darm zat en welk effect dat had op de darmwand.

3. De PDSB krijgt over Kijimea veel meer vragen en klachten dan over ieder ander middel. Hieruit blijkt duidelijk dat patiënten zich misleid voelen door de advertentie. Velen denken dat Kijimea een medicijn is, of dat Kijimea echt plakt en de beschadigde darm repareert, of dat het bij iedereen met PDS werkt. Ze zijn erg teleurgesteld, verdrietig of boos als dat niet blijkt te kloppen.

Egel probiotica4. Er staat nergens dat Kijimea probiotica is. De reclame en advertentie focussen op reparatie van een lekke darm. Ze wekken de indruk dat de darmwand geplakt wordt in plaats van uit te leggen dat het gewoon om bacteriën voor de darmen gaat.

5. De reclame en advertentie suggereren dat Kijimea de lekkage van de darm als een pleister dicht en herstelt. Met laboratoriumonderzoek is 10 jaar geleden alleen aangetoond dat de bacterie hecht aan gekweekte darmkankercellen. Het is nooit aangetoond bij mensen en nooit met gewone darmcellen. Bovendien is het nooit aangetoond dat de bacterie de darmwand kan dichten en dat hierdoor de PDS-klachten verminderen.

Uitspraak

MDL-arts Marten Otten en PDSB-vrijwilliger Dyana Loehr hebben in augustus op een zitting van de Reclame Code Commissie onze punten duidelijk toegelicht. Van de fabrikant was een advocaat aanwezig, die zich vooral richtte op de juridische aspecten van toelating van het middel en op regels voor reclame.

Ondanks onze zeer sterke punten heeft de commissie helaas besloten de klacht af te wijzen (zie hier). De PDSB en de Raad van Advies hadden dit niet verwacht. We betreuren dat het juridisch is toegestaan om medische onjuistheden en misleidende teksten in advertenties op te nemen. Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimdanedel.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word lid! De voordelen op een rij: