Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Glutenvrij onnodig bij Prikkelbare Darm

Geplaatst op 15-04-2016  -  Categorie: Nieuws

PDSB in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant

Egel restaurantIn Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant stond op 14 april een artikel over Prikkelbare Darm Syndroom.

Onder andere is onze voorzitter Theo Spaan hiervoor geïnterviewd en de PDS Belangenvereniging wordt dan ook genoemd in het artikel. 

Lees/download hier het artikel Glutenvrij onnodig bij darmklacht (pdf)

Het artikel gaat met name over 3 mogelijke behandelingen: het FODMAP-dieet, hynotherapie en pepermuntoliecapsules. 

Glutenvrij?

Veel mensen met darmklachten zijn geneigd glutenvrij te eten, maar dat is in de meeste gevallen niet nodig. Slechts 1% van de mensen heeft coeliakie (glutenintolerantie) terwijl Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) bij minstens 10% voorkomt. Als u glutenintolerantie vermoedt is het belangrijk om dit eerst door een arts te laten onderzoeken voordat u glutenvrij gaat eten. Meer informatie hierover: www.glutenvrij.nl 

FODMAP

Bij PDS gaat het vaak niet om de eiwitten (gluten) maar om bepaalde koolhydraten (FODMAPs) die klachten zoals gasvorming, opgezette buik, buikpijn, diarree of verstopping kunnen veroorzaken. Deze zitten onder andere in tarwe, appels, uien en nog veel meer voedingsmiddelen. Meer over het FODMAP-dieet vindt u op www.fodmapdieet.nlwww.fodmap-dieet.nl en www.fodmapfoodies.nl. Doe dit dieet alleen onder begeleiding van een goede diëtist.

Hypnotherapie

Van hypnotherapie is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat het kan werken bij PDS. De beweeglijkheid van de darmen kan door een bepaalde vorm van trance positief worden beïnvloed. Meer hierover vindt u op de pagina therapieën en op pds-therapeuten.nl

Pepermuntoliecapsules

Pepermuntolie verpakt in goede enteric coated capsules (waardoor de olie niet in de maag maar pas in de darmen vrijkomt) kan zorgen voor minder krampen en buikpijn. De in het artikel genoemde pepermuntoliecapsules zijn nog niet in de drogist te koop (dat staat niet goed in het artikel), maar wel bij diverse webwinkels waar PDSB-leden korting krijgen en bij de apotheek. 

Lezingen

In het artikel worden ook lezingen genoemd. Alle bijeenkomsten waar de PDS Belangenvereniging aan meewerkt vindt u op www.pdsb.nl/agenda. Op 27 september is de regiobijeenkomst in Leeuwarden, de lezing in Stadskanaal zal waarschijnlijk ergens in de maanden daarna plaatsvinden. 

 Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: