Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Geen wondermiddel tegen PDS

Geplaatst op 13-11-2016  -  Categorie: Nieuws

Regelmatig verschijnen er in kranten, tijdschriften en op internetsites advertenties en advertorials (door leveranciers betaalde artikelen) over een nieuw product tegen PDS-klachten. Het is goed om te weten dat wondermiddelen niet bestaan en dat PDS helaas nog niet te genezen is.

Soms wordt in advertorials en op websites zelfs gesuggereerd dat er een nieuw medicijn is tegen Prikkelbare Darm Syndroom. Veel PDS-patiënten zijn dan nieuwsgierig en willen het middel gaan slikken, zeker als ze al veel behandelingen hebben geprobeerd die niet voldoende hielpen. Als patiëntenvereniging krijgen we daar veel vragen over via onze PDS-infolijn, e-mails, Facebook en Twitter. 

Wetenschappelijk bewijs

Voor alle middelen en andere behandelingen geldt: er zijn altijd mensen die er baat bij hebben. Meestal is dat echter maar een klein deel van de PDS-patiënten. En het placebo-effect kan soms ook goed werken! 
Vaak is er wel onderzoek gedaan, maar is dat onderzoek betaald door de fabrikant of leverancier van het middel en was het onderzoek kortlopend en bij weinig patiënten. Om wetenschappelijk te bewijzen dat een behandeling werkt, is grootschalig onafhankelijk onderzoek nodig, onder heel veel patiënten, met een goede controlegroep (die zonder dat ze het weten een placebo, een nep-behandeling krijgen) en dubbelblind uitgevoerd: zowel de patiënt als de arts weten niet wie welke behandeling hebben gehad. 

Wees kritisch

Komt u een artikel, advertorial of advertentie tegen over een nieuwe behandeling tegen Prikkelbare Darm Syndroom? Kijk dan goed naar de afzender: is het een onafhankelijke partij (universiteit, onderzoeksinstelling, overheid, patiëntenvereniging) of een leverancier/fabrikant? Beweert de tekst dat PDS te genezen is of dat iedere PDS-patiënt er baat bij heeft? Geloof het dan zeker niet. Kijk ook naar het 'bewijs': hoe is het onderzoek uitgevoerd? En wat vindt uw huisarts of MDL-arts ervan? 

Volg ons

Als er echt een nieuw medicijn tegen PDS-klachten op de markt komt, zal de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging daar zeker over communiceren via ons ledenblad Prikkels, onze website en social media. Blijf ons volgen! 

Geen wondermiddel tegen PDSPrikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: