Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Friesland moet zich verdedigen voor treinen zonder toilet

Geplaatst op 01-03-2020  -  Categorie: Nieuws

De actiegroep Treinen met Toiletten heeft een klacht ingediend over het ontbreken van toiletten op de treinen tussen Leeuwarden en Harlingen-Haven. Dinsdag 25 februari behandelde de Friese commissie voor de bezwaar en beroep de klacht. De commissie doet binnen drie weken uitspraak. 

Egel wcAnderhalf jaar zullen de toiletten ontbreken tussen Leeuwarden en Harlingen-Haven. Dat is tegen de afspraken tussen de provincie en Arriva in. Treinen met Toiletten vindt dat de provincie zich er te gemakkelijk vanaf maakt en zich verschuilt achter ‘overmacht’. De klacht wordt ondersteund door onder meer de Maag Lever Darm Stichting, patiënten-, gehandicapten- en seniorenorganisaties.

“Geen echte alternatieven bekeken”

Twee van de treinen die Arriva normaal in Friesland laat rijden zijn kapot. Omdat er geen reservetreinen zijn, laat Arriva op de kortste lijn in de regio treinen zonder toilet rijden. Greetje van Amstel, woordvoerder van Treinen met Toiletten, vindt dat er niet goed naar alternatieven is gekeken. “De provincie stelt dat het laten rijden van treinen zonder toilet de minst slechte oplossing is. Zij heeft echter alleen gekeken naar bussen, het laten rijden van minder of kortere treinen of het enorm lang wachten op treinen uit het buitenland. Dat vinden wij gezochte alternatieven om de huidige oplossing er beter uit te laten komen. Waarom kijkt de provincie niet naar eerdere inzet van de nieuw bestelde treinen voor de nieuwe concessie, het combineren van treinstellen met toilet met treinstellen zonder toilet of het tijdelijk treinen mét toilet huren van een andere vervoerder?”

“Toilet in trein nodig om naar school te gaan”

De rit tussen Leeuwarden en Harlingen-Haven duurt 25 minuten. En ook op de tussenliggende stations is geen toilet aanwezig. Dit kan problemen opleveren voor mensen met buikaandoeningen. Een moeder van een kind met darmklachten was aanwezig bij de zitting. Zij vertelde: “Waar ik altijd bang voor was, is nu gebeurd: geen toilet in de trein waarmee mijn zoon met de chronische darmziekte Colitis Ulcerosa naar school reist.”Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: