Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

FODMAP en linaclotide in Britse PDS-richtlijn

Geplaatst op 14-03-2015  -  Categorie: Nieuws

In Groot-Brittannië is de richtlijn voor Prikkelbare Darm Syndroom onlangs herzien. Bijzonder is dat hierin het FODMAP-dieet en het medicijn linaclotide voor het eerst zijn opgenomen.

Britse experts hebben begin 2015 de NICE-richtlijnen voor Pikkelbare Dam Syndroom (PDS) herzien. De drie belangrijkste punten van de vernieuwde richtlijn zijn:

1. Overweeg het FODMAP-dieet voor PDS-patiënten bij wie de klachten aanhouden ondanks algemene leefstijl- en dieetadviezen, begeleid door een professional.

2. Overweeg linaclotide voor PDS-patiënten met chronische obstipatie, als andere laxeermiddelen onvoldoende werkzaam zijn en de klachten minstens 12 maanden aanhouden, maar waarborg nauwgezette follow-up om de effectiviteit van de behandeling na te gaan.

3. Overweeg tricyclische antidepressive (TCA) als laxeermiddelen, loperamide of andere spasmodica niet werkzaam zijn. Vervolgens zou een selectieve serotonine reuptake inhibitor (SSRI) overwogen kunnen worden als TCAs niet effectief zijn.

Bron: Darmgezondheid

In de Nederlandse richtlijn voor diagnose en behandeling van PDS (2011) worden antidepressiva al wel genoemd, maar het FODMAP-dieet en het PDS-medicijn linaclotide uiteraard nog niet.Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: